A részeg személyzet miatt nem szállt fel az ukrán repülőgép

A személyzet nőnap alkalmából rúgott be. Emiatt nem tudott elindulni a krími Szimferopolból az ukrán Donbassaero légitársaság kijevi járata.

Az esetről a Krím Autonóm Köztársaság parlamentjének szerdai ülésén számolt be Leonyid Gracs kommunista képviselő, aki elmondta, hogy a repülőgép, amelynek utasai között volt Tetyana Kornyakova, Ukrajna főügyész-helyettese is, azért nem tudott felszállni a szimferopoli légikikötőből, mert személyzetének minden tagja tökrészeg volt. A pilóták és utaskísérők vérében az orvosi vizsgálat 3-3,5 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki az előző éjszakai (nőnapi) italozást követően - adták hírül ukrán internetes hírportálok.

A krími honatya, aki maga is a gépen tartózkodott, kiemelte: nemcsak az a probléma, hogy a légi járat 86 utasát anyagi kár érte, mert lekéste a nemzetközi csatlakozást, hanem az eset rávilágít az ukrán repülőtéri egészségügyi ellenőrző rendszer működésképtelenségére. Gracs szerint az utasok lényegében nem tudhatják, milyen állapotban vannak annak a gépnek a pilótái és utaskísérői, amelyikkel repülniük kell. Hozzátette: a szimferopoli ügy kapcsán Kornyakova büntetőeljárást kezdeményez, de szerinte törvényben kellene szabályozni a repülőgépek személyzetének a hasonló esetekkel kapcsolatos büntetőjogi felelősségét.

Gracs rámutatott, hogy a Donbassaero járatával történt incidens újabb bizonyítéka annak, hogy a magán légitársaságok gyakran nem képesek biztosítani a hajózó személyzet megfelelő szakmai színvonalát és a repülésre való felkészültségének ellenőrzését. Mi több, joggal feltételezhető, hogy a szóban forgó légitársaság megpróbálta kikerülni az ellenőrzést, a munkatársai pedig tudatosan félrevezették a járat utasait - emlékeztetett a politikus.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.