A kommentelők lelkivilága: az unatkozótól a kamasz-személyiségű trágárig

A nickek (választott becenevek) adta anonimitás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy valódi személyiségüket fel nem fedve véleményt nyilváníthassanak. A névtelenség felment a felelősség alól, így gátlástalan viselkedéshez vezethet azoknál, akik amúgy erősen gátoltak a negatív indulataik megélésében és kifejezésében.

A rasszista acsarkodástól a tudományos igényű információkig terjedő széles skálán szóródik az internetes hozzászólások (kommentek) stílusa, illetve műfaja. A NOL cikkeihez is naponta özönlenek ezek a modern "olvasói észrevételek". Bár be kell jelentkezni a hozzászóláshoz, az anonimitás úgyszólván garantált, a választott név mögé bárki elbújhat. A fórumok és kommentfolyamok nagy része valamilyen fokon moderált, de a hozzászólások legtöbbször ellenőrizetlenül kerülnek ki a nyilvánosság elé. A kommenteket (és szerzőiket) emiatt sokan nem szeretik, az online hozzászólások azonban pótolhatatlan fórumai a közügyek megvitatásának.

A hozzászólás frusztrációlevezetésre is szolgál
A hozzászólás frusztrációlevezetésre is szolgál

- Nehéz általánosan igaz képet festeni a kommentelőkről: több típusuk van, és kevés a közös jellemzőjük - mondja Rekvényi Katalin pszichológus. A szakértő szerint az egyik jellemző csoport az "unatkozóké", akiknek a hozzászólásírás jelenti a kikapcsolódást és a pszeudotársaséletet. A másik kategória az önjelölt szakértőké, akik saját nézőpontjuk fontosságának hitében olyan témákhoz szólnak rendszeresen hozzá, amelyekben jártasak (vagy annak érzik magukat).

A névtelenségben elkövetett normaszegés a mmi miatt sokan idegenkednek tőlük -, alapvető emberi vonás, a tömeglélektanban ismert és rendszeresen kutatott jelenség. A tömegben elvész az egyéni felelősségérzet; a felelős felnőtt magatartás helyét a vágyteljesítő gyermeki működés veszi át.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért vannak a reakciók között – olykor – túlsúlyban a durva, megalázó, obszcén, trágár szavak, Rekvényi Katalin így válaszolt: – A nickek (választott becenevek) adta anonimitás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy valódi személyiségüket fel nem fedve véleményt nyilváníthassanak olyan módon is az emberek, amit nyíltan nem mernének megtenni.

A névtelenség felment a felelősség alól, így gátlástalan viselkedéshez vezethet azoknál, akik amúgy erősen gátoltak a negatív indulataik megélésében és kifejezésében. Ők legtöbbször olyan emberek, akiknek ez a lehetőség egyfajta frusztrációlevezető szelepül szolgál. Itt megtehetik, hogy következmények nélkül szembeszegüljenek a tekintéllyel (egy nagy lap nyilvános cikke, az abban megfogalmazódó vélemény az átlagember szemében annak számít).

Az oksági összefüggések megvilágítása után is ott marad a kérdés, hogy hogyan reagáljunk egyegy bántó megjegyzésre.

- Helyén kell kezelni ezeket a megnyilvánulásokat. Az érett, kritikus megjegyzés észérveket használ, ezekre észérvekkel lehet felelni; az indulati kommunikáció csupán verbális agresszió, ami hasonló indulatot vált ki a fogadó félből is. Ezekre érett módon csak elhárítólag lehet válaszolni, azaz lezárni a kommunikációt, amíg az ilyen színvonalon zajlik.

A blog.hu-n már csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. - Arra is van lehetőség, hogy a blogtulajdonos a hozzászólás elolvasása után maga határozza meg, mi kerülhet ki az oldalra, és csak azt jelenteti meg, ami nem sért senkit és semmit - mondja dr. Farkas Anikó (gyesrol-netre. com).

- Webmesterként a megrendelőimmel minden esetben kitérünk arra, hogy szeretnének-e kommentálási lehetőséget. Tapasztalatom szerint minél rutinosabb felhasználó az illető, annál inkább igényli ezt – mondja Tasnádi Zsolt, a syrakuza.hu tulajdonosa.

- Ha rendszeres hozzászólóként használ valaki egy kommentező "üzemmódot" valahol, akkor azt viszi magával más színterekre is - véli F. Tóth Krisztina kommunikációkutató. Ez lehet szóhasználat (színtérszleng) vagy teljes stílus éppúgy, mint a témához vagy a szerzőjéhez való hozzáállás. Jól megfigyelhető ez olyankor, amikor egy aránylag zárt hozzászólói körrel rendelkező blog egyegy bejegyzése kikerül a címlapra, és hirtelen odagyűlik sok hozzászóló különféle, máshonnan hozott attitűddel, nyelvhasználattal.

- Valószínűleg a tinédzser korosztály írja a legtöbb kommentet - vélekedik a pszichológus. Az internetes társadalom kommunikációs szakértői szerint a jellegzetes stílusú portálok vagy blogok sajátos közösséget vonzanak, persze a legfiatalabbakat is. A "szabad szájalás" lehetősége nekik különösen vonzó, ez a jelenség gyakori a kamaszok körében, akik életének szerves része a netes közösség és az SMS-MMSkommunikáció - mondja Rekvényi Katalin.

A hozzászólások gyártása jó feszültségoldási lehetőség és szórakoztató időtöltés is számukra. Ennek a korosztálynak az autoritáskonfliktus és az identitáskeresés a központi problematikája; e kettő feszültségei kiválóan levezetődhetnek egy-egy internetes álszemélyiség létrehozásában. A komolyabb témákkal foglalkozó oldalak trágár kommentelői - bár valószínűleg már nem kamaszok - személyiségüket, konfliktuskezelési módjukat tekintve sokban hasonlíthatók e korosztályhoz.

Vissza a Tud/Tech rovatba

Vissza a címlapra

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.