A pápához fordult a betiltott mesekönyv írója

Ferenc pápa a szentszéki államtitkárságon keresztül válaszolt annak az olasz írónőnek a levelére, akinek műveit Luigi Brugnaro velencei polgármester nyáron a tiltott gyerekkönyvek listájára helyezte az általuk hirdetett genderelmélet miatt.

Francesca Pardi júniusban írt Ferenc pápának, akinek az általa írt gyerekkönyveket is elküldte. Az élettársnőjével négy gyermeket nevelő olasz írónő a Lo Stampatello könykiadó tulajdonosa, és többek között a két édesanyával vagy két édesapával élő gyerekekről is mesekönyveket jelentetett meg. Ezek óvodai és iskolai olvasását a velencei polgármester még a nyár elején betiltotta az északolasz városban, számos más olasz és külföldi szerző gyerekkönyvével együtt. A politikus szerint ezek művek a társadalmi nemeket valló genderelméletet hirdetik.

A Ferenc pápának írt levelében Francesca Pardi arra kérte az egyházfőt, tartóztassa fel egyes katolikus szervezeteknek a melegekkel szembeni támadásait. Az írónő hangsúlyozta, hogy a melegek is "jelentős többségükben rendes emberek" és amiként ő tiszteli a katolikusokat, arra kéri a katolikusokat, hogy hasonló magatartást kövessenek a meleg párokkal szemben.
Az írónőnek a szentszéki államtitkárságról érkezett válasz Peter Brian Wells atya részéről. A válasz Ferenc pápa áldását is tartalmazta.

A sajtóban elterjedt hírekkel ellentétben azonban Ferenc pápa áldása Francesca Pardi személyének szólt és nem a genderelméletnek. A szentszéki államtitkárság levele nem kívánta támogatni az evangéliummal ellentétes magatartásokat és tanításokat - szögezte le Ciro Benedettini helyettes szentszéki szóvivő. Benedettini hangsúlyozta, hogy a genderelmélettel kapcsolatos egyházi doktrína "minimálisan" sem módosult.

A genderelmélet megkérdőjelezi a nemek közötti különbségtételt és elutasítja, hogy a női-férfi szerepet a hagyományos társadalmi viselkedésformák szerint szabják meg. Ferenc pápa idén áprilisban tartott egyik beszédében úgy fogalmazott, hogy "a genderelmélet talán frusztráció kifejeződése, amely azért szeretné eltörölni a szexuális különbséget, mert nem tudja, hogyan kezelje a vele való szembesülést". "Fennáll a veszélye, hogy előrelépés helyett hátrafelé teszünk egy lépést. A különbség eltörlése ugyanis a probléma, nem a megoldás" - fogalmazott Ferenc pápa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.