A pannonhalmi apátság is befogadja a menekülteket

A bencés apátság segít az arra járó menekülteknek. A tegnap óta gyalog, az autópályán vándorló migránsokhoz előbb zarándokként akartak csatlakozni a gimnázuim diákjai, majd az éjszaka folyamán önkéntesen hoztak ide családokat.

Várszegi Asztrik főapát kimondta, hogy ha valaki odaérkezik, mindenképpen be kell fogadni, ki kell nyitni előtte az ajtót.
"Nem hagyhatunk kint senkit, ez az evangéliummal ellentétes lenne" - jelentette ki az Index értesülései szerint.

Az érkezőket a tornateremben matracokra fektették le. Sok köztük a gyerek. Két 12 év körüli fiú család nélkül érkezett Szíriából, ők az apátaságból haza tudtak telefonálni szüleiknek.

Az önkéntesek folyamatosan hoznak újabb embereket, osztrák segítők pedig autókkal viszik át a családokat egy bécsi katolikus plébániára. Christoph Schönborn bíboros már szerdán jelezte, hogy az  osztrák katolikus egyház is segíti a menekülteket. 

A pannonhalmi apátság korábban is nyújtott menedéket. Apor Vilmos a világháborúban a pincében bújtatott zsidókat. Kapacitásuk azonban kicsi, nem tudnak sok embert elszállásolni.

A Pannonhalmi Bencés Apátság különleges státuszt élvez, közvetlenül a pápának vannak alárendelve, így semmilyen módon nem befolyásolják őket Erdő Péter kijelentései

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.