galéria megtekintése

Késői anyaság: a negyven az új harminc

4 komment

Puskás Anikó

Míg két-három évtizede a nők jellemzően a húszas éveik elején szültek, addig mára a gyerekvállalás jelentősen kitolódott: sokan harmincéves koruk körül vállalják az első gyereket, de különféle okokból egyre gyakoribb, hogy csak közel a negyvenhez, vagy még később érkezik az első baba.

Nagy-Britannia legidősebb anyukája, a most 61 éves egyedülálló nő, Carole Hobson az évek alatt rengeteg pénzt áldozott arra, hogy átélhesse az anyaság érzését, míg végül 58 évesen - túl négy sikertelen kísérleten - mesterséges megtermékenyítéssel sikerült teherbe esnie egy indiai klinikán. A nő húszezer fontot, vagyis hozzávetőlegesen hétmillió forintot fizetett a beavatkozásért, aminek köszönhetően 2010 karácsonyán egészséges ikreknek adott életet. 

Noha Magyarországon még kirívónak számít, ha egy nő negyvenen túl lesz édesanya, az pedig, hogy esetleg ötven fölött, különösen extrémnek számít. Külföldön viszont korántsem lepődnek meg ennyire egy "idős anyán", különösen, hogy a sztárvilágban is jócskán előfordulnak: Geena Davis 46 éves volt, amikor a kislánya és 48, amikor ikerfiai megszülettek, a Született Feleségek sztárja, Marcia Cross 2007-ben, 44 évesen szülte meg ikerlányait, Susan Sarandon 43, Halle Berry 42, Salma Hayek, Kim Basinger és Nicole Kidman 41, míg Emma Thompson és Courtney Cox 40 évesen lett először édesanya.

Azért a hazai sztárvilágban is akad példa, Szulák Andrea 42 évesen lett anya, az Anna and the Barbies énekesnője, Pásztor Anna 41 éves volt, amikor tavaly ősszel megszületett a kisfia, az egykori Szomszédok sorozat színésznője, Fehér Anna pedig 52 évesen élhette át az anyaságot.

 

Az elmúlt öt évben megduplázódott azoknak a száma Nagy-Britanniában, akik ötvenes éveikben váltak édesanyákká - bár nem feltétlen első alkalommal. A hivatalos adatok szerint 2012-ben összesen 154, vagyis átlagosan minden héten három baba született az ötödik X-et betöltött nőktől. Ez a szám 2008-ban 69, míg 2000-ben mindössze 44 volt - írja a Daily Mail.

Várni vagy nem várni, ez itt a kérdés... Regis Duvignau / Reuters

Nőtt a negyvenévesen szülő nők aránya is, 2008-ban 26419, 2012-ben pedig már 29994 angol nő lett édesanya negyven felett, ez azt jelenti, minden 25 nőből egy a negyedik X-en túl vállalt gyereket; a babák egyötöde születik 35 év körüli édesanyáktól. Érdekes adat, hogy míg az 1970-es években 45% körül volt a 25 év alatti brit édesanyák száma, addig 2012-ben ez mindössze ennek a fele, 23%. 

A gyerekvállalás későbbi életkorokra kitolódásáért több tényező is felelős lehet, leggyakrabban a nők karrierépítésével kapcsolatos véleményeket lehet hallani, sokan viszont egyszerűen nem találták meg a megfelelő partnert, akitől gyereket szerettek volna, míg vannak, akik ugyan nagyon szerettek volna gyereket már korábban is, de csak hosszadalmas orvosi kezelések után voltak képesek teherbe esni. Az is egyre gyakoribb, hogy olyan nők szülnek negyven felett, akiknek már van gyerekük korábbi kapcsolatukból, az újabb csemetét pedig egy új partnerrel vállalják.

A szakértők szerint már a 35 év feletti korosztály is "idősnek" számít az anyává váláshoz, ugyanis a kor előrehaladtával megnő az esélye a különféle születési rendellenességeknek, például a Down-kórnak. A statisztika szerint 20 évesen 1:1450, 30 évesen 1:940, 35 évesen 1:350, 40 évesen 1:85, míg 49 évesen már 1:25 a szindróma kialakulásának rizikója. Az Edwards-kór (18. kromoszómát érintő ritka rendellenesség, amely fejlődési visszamaradást okoz) kialakulásának egyik kockázati tényezője az anya életkora, akárcsak a Patau-szindrómának. Ez utóbbi betegségnél a 13-as kromoszóma egyes darabjaiból, vagy magából a teljes kromoszómából eggyel több van; jellegzetes tünete a szájpadhasadék, vagy másként farkastorok, az agy és a szív fejlődése pedig komoly hátrányokat szenvedhet.

Negyvenes anyáknál gyakrabban alakul ki terhességi cukorbetegség, és mivel az évek múlásával a női ivarszervek működésében és fizikai kondíciójában is hanyatlás következik be, gyakoribb a vetélés kockázata is. Az utóbbi években azt is bizonyították viszont, hogy nemcsak az anya, de az apa életkorának is köze van a különféle születési rendellenességek kialakulásához.

A szakemberek egyik része a 20–29 év közötti időszakot tekinti az ideális anyai életkornak, de számos tanulmány szerint viszont a nőknek 34 vagy 44 évesen is majdnem ugyanannyi esélyük van az egészséges terhességre, mint 25 évesen.

Akárhogy is: azoknak, akik közel a negyven, esetleg afölött vállalnak gyereket, fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a genetikai vizsgálatokra és a terhesgondozás folyamatára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.