galéria megtekintése

A magyar állam 16 millió dollárért megvette Graham Bell washingtoni villáját

15 komment

NOL

A prominens épület, amely mindössze hat háztömbnyire található a Fehér Háztól, 75 év után cserélt gazdát. Az Amerikai Festékgyártók Szövetsége után most a magyar követség költözhet a házba.

Az ingatlannyilvántartás szerint a magyar állam 16,5 millió dollárt fizetett a Rhode Island avenue 1500 szám alatt álló Brodhead-Bell-Morton udvarházért – írja a Washington Business Journal.

A korábbi tulajdonos, az Amerikai Festékgyártók Szövetsége 2014-ben hirdette meg a 1858 négyzetméteres historizáló stílusú épületet. A hírt egyelőre sem a magyar nagykövetség, sem a Szövetség nem kommentálta.

Fotó: Google StreetView

 

A magyar követség jelenleg a Shoemaker St. 3910 alatt működik Cleveland Parkban egy 3122 négyzetméteres épületben. Amennyiben azt tervezik, hogy az újonnan vásárolt házba költöznek át, az sokkal láthatóbb jelenlétet biztosítana a követségnek a Fehér Háztól hat háztömbnyire északra.

A hatvan embert foglalkoztató szövetség nagyobb helyigénye miatt vált meg az épülettől. A házat 1879-ben építették viktoriánus stílusban a Brodhead családnak. 1882-ben került az ügyvédként és bankárként működő Gardiner Green Hubbard tulajdonába, aki a telefont is feltaláló Alexander Graham Bell apósa volt.

A hivatalos feljegyzések szerint Hubbardék "felajánlották a házat Belléknek, hogy elköltözhessenek Boston környékéről, Bell pedig engedte magát rábeszélni."

1889-ben az udvarház ismét gazdát cserélt. Levi Parsons Morton – aki Benjamin Harrison elnöksége alelnökként működött – vásárolta meg csupán néhány nappal beiktatása előtt. Ő egy hatalmas keleti szárnnyal bővítette ki az épületet, amit az eredeti tervező, John Fraser kivitelezett.

A XX. század folyamán az amerikai történelem és politika számos neves alakja élt a házban. 1912-ben az akkori tulajdonos John Russell Pope építészt, a Jefferson-emlékmű tervezőjét kérte fel, hogy alakítsa át az épületet historizáló stílusban. A munkálatok végére Fraser eredeti terveinek alig néhány eleme maradt felismerhető.

Az Amerikai Festékgyártók Szövetsége 1939 decemberétől működött a házban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.