galéria megtekintése

A kötelesség mindenek felett

A brit uralkodók gyakran választottak egy kellemes nyári napot születésnapjuk „hivatalos” megünneplésére, és ez alól II. Erzsébet sem kivétel. Általában június második szombatján szeret ünnepelni, ám a világ most, „biológiai” születésnapján köszönti.

II. Erzsébet a róla elnevezett windsori postahivatalban
Reuters

A monarchia feje április 21-én lett 90 éves, és ennek alkalmából a Buckhingam-palota ünnepségsorozattal készül. Mert hiába szebb a júniusi dátum, az angol királynő tudja, mi a kötelessége: születésnapján is „látni és látszódni” fog. Mint lapunk a palota sajtótájékoztatóján megtudta: az évforduló alkalmából II. Erzsébet meglátogat egy postát, mivel épp 500 éve indult ez a szolgáltatás a szigetországban. Díszebéden vesz részt, amelyen más 90 évesek is jelen lesznek. Pénteken pedig Barack Obama amerikai elnök is meglátogatja a királynőt a windsori kastélyban. Az ünneplés azonban nem ér véget, májusban és júniusban katonai felvonuláson és óriási, a Bu­ckingham-palotában rendezett pikniken ünnepel majd a királynő.

 

A kötelesség II. Erzsébet életé­ben mindenekfelett áll. Mint arra a minap Sir Tom Devine skót történész is utalt, VIII. Eduárd 1936. decemberi, a királyságot gyökeréig megrázó lemondása kiolthatatlan felelősségtudatot épített ki Erzsébetben. Huszonegyedik születésnapján ünnepélyes fogadalomban ígérte meg, hogy „életét, legyen az hosszú vagy rövid, a nép szolgálatának szenteli”.

Ezt pedig a mai napig be is tartja. A Buckingham-palota munkatársai a sajtótájékoztatón számokkal is bizonyították, hogy az uralkodó mindeddig alig tett engedményt előrehaladott korának. Az elmúlt évben 341 hivatalos kötelezettségnek tett eleget, jóval többnek, mint a cambridge-i hercegi pár és ­Harry herceg együttvéve. A ­monarchiát közelről ismerő szakértők szerint is mindaddig ragaszkodni fog több mint 64 éve követett rutinjához, ameddig erre alkalmasnak érzi magát. A helyzeten legfeljebb az változtathatna, ha Fülöp herceggel, esetleg saját fizikai vagy mentális képességeivel történne valami.

Fotó: Reuters

Az udvari tudósítókat és történészeket visszatérően foglalkoztatja II. Erzsébet tartós népszerűségének titka. Nem mintha nem lettek volna megtorpanások, mint az 1992-es „annus horribilis”, három gyermeke házassági válságával és egy palotatűzzel, a Diana walesi hercegnő 1997. augusztus végi halálát követő népharag vagy a királyi családdal kapcsolatos magas költségek miatti társadalmi elégedetlenség is bizonyítja.

Andrew Marr, a BBC egyik legbefolyásosabb személyisége egy éven át kísérte az uralkodót egy dokumentumfilm forgatása során. Ő arra a megállapításra jutott, hogy a közkedveltség egyik magyarázata Erzsébet következetes tartózkodása a politikai állásfoglalástól. A The Sun on Sunday állításával ellentétben a szigetország EU-tagságának jövőjéről folytatott vitában sem nyilvánított véleményt, és szó sincs arról, hogy a Brexit híve lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.