Még a koronát is elvitték a tolvajok

Egy királyi koronát és 15 másik ázsiai műtárgyat raboltak el a betörők vasárnap kora reggel a Párizstól 60 kilométerre található fontainebleau-i kastélyból.
Bár a korona ugyan csak másolata volt annak, amelyet a sziámi király 1861-ben III. Napóleon számára készíttetett, de a rablók magukkal vittek többek között egy 18. századi zománcozott ötvösmunkát, mely egy szörnyet ábrázolt és egy ritka tibeti mandalát is.

A betörés nem sokkal reggel 6 előtt történt. „A tolvajok eltökéltek voltak. Pontosan tudták, hogy mit keresnek, és mit csinálnak” - idézte a The Art Newspaper Jean-Francois Hébert igazgatót, aki azt is hozzátette, hogy az eset mélyen megrázta a személyzetet.

A tettesek székekkel és más kiállítási tárgyakkal törték be a szekrények üvegét. Majd, hogy eltüntessék a nyomokat, egy tűzoltó készülékkel habot permeteztek szét a teremben maguk után. Ugyan megszólalt a riasztó és a biztonsági kamera is készített róluk felvételt, de mire az őrök odaértek, kereket oldottak. Az egész nem tartott hét percig sem.

A fontainebleau-i kastély kínai múzeumát 1863-ban III. Napóleon felesége, Eugénia császárnő rendezte be kelet-ázsiai műkincsekkel, köztük diplomáciai ajándékokkal, és olyan tárgyakkal, amelyeket a brit és a francia katonák zsákmányoltak a második ópiumháborút követően a vesztes kínaiaktól a pekingi nyári palotából.

Nem az első eset

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb incidense, amely francia múzeumot ért, de 20 évvel ezelőtt ugyancsak Fontainebleau-ben történt már hasonló eset. Akkor egy banda a Napóleon-galéria kétharmadát ellopta. Később Belgiumban és Hollandiában akadt a műkincsek nyomára a francia kulturális javak csempészete elleni harc jegyében létrehozott hivatal. Nekik köszönhetően 80 százalékkal csökkent a műkincslopások száma az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.