A gyerekek közel fele szerint egy pofon belefér

Magyarországon háromból csak egy gyerek tudja, hogy milyen jogai vannak, és a többségük szerint egy pofon nem számít erőszaknak – derült ki az UNICEF Magyar Bizottságának legfrissebb jelentéséből.

November 20-a a gyermekjogok világnapja. Éppen 25 éve, hogy a világ vezetői egyezményben ismerték el: a gyermekek különleges gondoskodásra és védelemre jogosultak, csakhogy többségük nincs is tisztában azzal, milyen jogok is illetik meg őket, és kihez forduljanak, ha gondjuk támad - derül ki az UNICEF Magyar Bizottsága által, 2014 őszén végzett nem reprezentatív kutatásból.

A felmérésben részt vevő 1191, 10 és 19 év közötti általános és középiskolai diákok fele úgy gondolja, hogy a felnőttek nem engedik, hogy beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe, a megkérdezettek 27 százaléka úgy gondolja, hogy nem is hallgatják meg őket igazából, ötödük szerint pedig a felnőttek nem tisztelik őket.

Három gyerekből csak egy tudja, hogy vannak különleges, a felnőttekétől eltérő jogai, ugyanakkor a megkérdezettek 88 százaléka szerint fontos lenne, hogy ők is megismerhessék azokat.

Noha Magyarországon 1995 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekek elleni erőszak minden formájával szemben, a válaszadók 44 százaléka, tehát közel minden második gyerek gondolja úgy, hogy egy pofon vagy egy kisebb ütés nem számít erőszaknak, ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat.

Csaknem az összes megkérdezett diáknak van saját mobilja, és a 13 éven aluli gyerekek 78 százaléka regisztrált már valamelyik közösségi oldalon, holott ez technikailag 13 éves kor alatt nem is lehetséges, de a szűrőrendszereket gyakran könnyű kijátszani. Sokan számoltak be arról is, hogy piszkálták őket az interneten, de a többség inkább egyedül próbálja megoldani a problémát. Segítséget csak minden tizedik kért.

Az UNICEF és a Telenor ezért is hívta életre tavaly november 20-án, a gyermekek világnapján az Ébresztőóra programot, mely során az UNICEF trénerei a felső tagozatos, általános iskolás diákok számára befogadható módon adják át az őket megillető alapjogokkal kapcsolatos hasznos tudnivalókat. Mint mondták, a két szervezet most a program országos hálózatának megerősítésén dolgozik, hogy tényleg minden gyerekhez eljussanak.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója közölte, a programnak köszönhetően országszerte eddig több mint 2000 gyermek ismerkedhetett meg jogaival az UNICEF és a vállalat önkéntesei által tartott interaktív, játékos előadásokon, és mint mondta, a jövőben is várják a programon részt venni kívánó iskolák és önkéntesek jelentkezését, továbbá gyerek-oktatókat is szeretnének bevonni a projektbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.