„A csimpánzoknak nincsenek emberi jogaik”

A 26 éves Tommy egyedül él egy New York-i lakókocsiparkban. A csimpánzt egy amerikai állatvédő szervezet jogilag cselekvőképes személlyé szerette volna nyilváníttatni, ám a bíróság ejtette az ügyet.
Az amerikai bíróság szerint a csimpánznak nincsenek emberi jogai
Az amerikai bíróság szerint a csimpánznak nincsenek emberi jogai
Reuters

A New York-i fellebbviteli bíróság szerint Tommyt, a csimpánzt nem illetik meg emberi jogok, nem ismerik őt el jogi személynek. 

Az ötfős bírói testület érvelése szerint az állatok autonóm lények, de nincsenek jogi kötelezettségeik, nincs társadalmi felelősségük és nem vonhatók jogilag felelősségre tetteik miatt, épp ezért nem illetik meg őket azok a jogok, mint az embereket.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, októberben bírósághoz fordult a Nonhuman Rights Project nevű amerikai állatvédő szervezet, mert jogilag cselekvőképes személlyé szerették volna nyilváníttatni Tommyt, a New Yorkban egyedül élő 26 éves csimpánzt, hogy kiszabadíthassák jelenlegi tulajdonosától és egy menhelyre költöztessék.

Steven Wise ügyvéd akkor azzal érvelt, hogy a csimpánzok autonóm, öntudatos, intelligens és érzelmileg nagyon összetett élőlények, akik ugyanolyan szenvedéssel élik meg a magányos elszigeteltséget, mint az emberek, és hogy bizonyos alapvető jogok őket is megilletik.

Az ügyvéd a beszédében a csimpánzok magántulajdonként való kezelésére világított rá. A per során felemlegette azt az 1772-es, angol esetet is, amikor egy amerikai rabszolga, James Somerset elszökött a gazdájától Londonban. A habeas corpus, azaz a vádemelés nélküli fogva tartás tilalmára hivatkozva a bíróság elrendelte Somerset szabadon bocsátását, és kiemelte, hogy a férfi nem tárgy, hanem személy.

Karen Peters bíró a döntés ismertetésekor megjegyezte, hogy a csimpánzok nem tárgyak, nem olyanok, mint egy szék vagy egy asztal, és hogy a bíróság nem hagyja védtelenül Tommyt és a többi csimpánzt sem. Mint mondta, New Yorkban nem engedélyezett főemlősök háziállatként való tartása, és megjegyezte, hogy Wise nyomást gyakorolhat az államra, hogy új törvényeket fogadjanak el a csimpánzok védelmének érdekében. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ezidáig nem volt rá precedens, hogy egy állatot emberként kezeltek volna a bíróságon, ennek nincs jogalapja.

A Steven Wise által benyújtott kereset egyébként nem állította, hogy Tommy tulajdonosa, Patrick Lavery törvényt szegett volna. Ő és az állatvédő szervezet csupán azt állították, hogy a New York-i épület, melyben jelenleg az állat él, nem megfelelő számára, és hogy Tommy teljesen egyedül van, egyetlen társasága egy televízió.

A Floridában élő Patrick Lavery nem volt hajlandó megjelenni a tárgyalásokon. A The Guardian riporterének elmondta, szerinte az, hogy emberi jogokkal illessék a csimpánzt, „nevetséges feltételezés”. Ő úgy véli, Tommynak jó dolga van, a benti szobán kívül van egy saját kifutója is. „Boldog ott. (...) Nem illegálisan tartjuk őt fogva. Törvényesen van ott, és természetesen betartjuk a szabályokat. Tommynak tökéletes otthona van, holott korábban fogalma sem volt róla, mit is jelent az otthon, ahol szeretik és gondoskodnak róla” – jegyezte meg a férfi.

A Nonhuman Rights Project fellebbez a döntés ellen.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.