A brit szülők fele engedi inni a kiskorú gyerekét

A 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő brit szülők fele lehetővé teszi a kiskorúaknak az otthoni alkoholfogyasztást – derült ki egy biztosító társaság friss felméréséből.

A Churchill Lakásbiztosító több mint 1000 szülőt kérdezett meg arról, hogy engedik-e kiskorú gyermekeiknek az alkoholfogyasztást. Az eredmény megdöbbentő: a megkérdezettek 50 százaléka lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy otthonuk falai között szeszes italt fogyasszanak.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 34 százaléka a jó magaviseletért cserébe, jutalmul kínálja fel a szeszt, a szülők 11 százaléka pedig bevallotta, hogy még az 5-7 éveseknek is megengedik a kóstolót.

Az otthoni alkoholizálást megengedők negyede ráadásul úgy gondola, hogy ezzel nincs is semmi baj, mert így a gyerek legalább biztonságok környezetben ismerkedik meg a piával. Bár a törvény nem tiltja, hogy az ötévesnél idősebbek otthon alkoholt kapjanak (a vendéglátó helyeken és a boltokban természetesen tilos kiskorúaknak szeszes italt eladni), a tiszti főorvosi hivatal óva inti ettől a szülőket.

Jelentéseik szerint ugyanis a 14 évesnél fiatalabbak számára a mérsékelt alkoholfogyasztás is fokozott egészségügyi kockázatot jelent. Azok a gyerekek, akik korán elkezdenek inni, nagyobb eséllyel lesznek öngyilkosok, vesznek részt erőszakos cselekményekben és illuminált állapotuk miatt fokozott balesetveszélynek vannak kitéve.

A szülők közel egy harmada viszont úgy gondolja, hogy így legalább figyelemmel tudja követni a gyerek alkoholfogyasztását, de a felmérésből az is kiderül, hogy minden ötödik felnőtt a mások gyerekének is megengedi, hogy nála igyon.

Martin Scott, a Churchill Lakásbiztosító vezetője azt mondja, Nagy Britanniában a kiskorúak alkoholizálása súlyosabb gondnak tűnik, mint a kontinentális Európában. A felmérés apropóját az alkohollal összefüggő háztartási balesetek és káreseménye magas száma adta.

Az Alcohol Concern vezérigazgatója, Joanna Simons azt mondja: „Tudjuk, hogy a sülőket a legjobb szándék vezérli, amikor otthon akarják bevezetni a gyerekeiket az alkoholfogyasztásba, de a kutatások azt mutatják, hogy minél fiatalabb korban kezd el valaki inni, annál valószínűbb, hogy élete későbbi szakaszában alkoholproblémái lesznek".

A tisztifőorvos tanácsa szerint a legbiztonságosabb, ha 15 éves kora előtt egy gyerek sem iszik alkoholt. A szülőknek inkább példát kell mutatniuk azzal, hogy mértéktartóan, és nem napi szinten élvezik az alkoholt – írja a The Telegraph.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.