A bíróság felmentette a főmágust

Nem csaló a Magyar Mágusszövetség főmágusa, Anushavan, alias B. Endre – mondta ki szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A férfit egykori ügyfele jelentette fel, aki csaknem 38 millió forintnyi svájci frankot fizetett neki.

A férfi és a nő szoros kapcsolata 2009-ben kezdődött és 2011-ben ért véget a feljelentéssel.

Az asszony eredetileg azért kereste fel a mágust, mert miután megözvegyült, hagyatéki ügye sem alakult zökkenőmentesen. Több „szakértőt is” felkeresett, de végül Anushavan mellett döntött, akitől – hogy letesztelje tudását – átoklevételt rendelt. Az első találkozás után négy részletben összesen 1 993 075 forintot utalt át B. Endrének - írja az Index.

Megismerkedésüket követően, néhány hónapon belül már szorosabb üzleti jellegű kapcsolat alakult ki köztük. Közösen utazgattak külföldön és belföldön egyaránt, majd vállalkozásba is fogtak. A magát boszorkánynak tartó asszony beleszeretett a mágusba, és Svájcban akart ezoterikus stúdiót nyitni vele.

Az évek alatt több tízmillió forintot adott férfinak - egy esetben 25 milliót távol-keleti ajándéktárgyak árubeszerzésre, egy másikban pedig 11 milliót kölcsönbe, egy BMW megvásárlására -, majd a férfi elérhetetlenné vált számára; Marokkóba utazott. Mivel a neki átadott összegekről semmilyen bizonyíték nincs, az ügyész nem kérhetett felelősségre vonást értük. Végül a vád csak a négy részletben kifizetett kétmillió forintról szólt. Az ügyész felfüggesztett börtönt indítványozott a főmágusra és kérte, hogy B. Endrét tiltsák el a „mágusi tevékenységtől” tekintettel arra, hogy az ilyen ügyek nagyon elszaporodtak az elmúlt években.

A bíróság azonban elzárkózott attól, hogy állást foglaljon ezoterikus kérdésekben, mert Biczó László bíró szerint az ügyben akkor tulajdonképpen arról kellett volna dönteniük, hogy az ezoterikus szolgáltatás bűncselekménynek számít-e vagy sem. A korábban a svájci bankszektorban dolgozó, adószakértő feljelentő egyébként továbbra is hisz ezekben a dolgokban, és mint elmondta, a kétmilliót is azért fizette ki, mert úgy érezte, javulás állt be az életében.

A mágus védekezésül elmondta, hogy mindig ügyelt a becsületességére, az etikátlan magatartás összeférhetetlen a hivatásával, és Istenben is hisz. Szerinte az asszony azért állt bosszút rajta, mert visszautasította a szerelmét. A férfinak egyébként felesége és gyermeke van. A nő az ítélethirdetés előtti utolsó felszólalási lehetőséggel nem élt.

A Btk. szerint az követ el csalást, "aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el." A  Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a mágus nem követett el csalást. Az asszony vallomásában szereplő milliókról pedig semmilyen bizonylat nem született. A per végén a tanácsnak már csak azt kellett vizsgálnia, hogy a spirituális szolgáltatás nyújtása bűncselekmény-e vagy sem, és megítélésük szerint hogy nem. „Mindenki azt csinál a pénzével, amit akar” – idézi az Origo a bírót.  

Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett, az asszony polgári peres úton még megpróbálhatja visszaszerezni a pénzét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.