galéria megtekintése

A részeg bátaszéki tölgy lett az év európai fája!

0 komment


Ungár Tamás

A molyhos tölgy kifogástalan egészségnek örvend, ami annak is köszönhető, hogy a helybeliek borral locsolják. Bátaszék büszkesége 72 653 szavazatot kapott. 

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Ökotárs Alapítvány internetes szavazásra épülő versenyének eredményét szerdán hirdették ki Brüsszelben, a győzelemért járó elismerést ott vette át Bátaszék független polgármestere, Bozsolik Róbert. A molyhos tölgy 72 653 szavazatot kapott, a második helyet egy ezeréves csehországi hárs érdemelte ki 43 451 vokssal.

 

A bátaszéki tölgy a várostól északnyugatra, a Szent Orbánról elnevezett, 60-70 méter magas dombon áll. A korát 3-400 évesre becsülik, magassága 6-7 emeletnyi, törzsének kerülete 470 centi. A fa mellé hálaadó kápolnát építettek az 1738-as pestisjárvány túlélői. Akkor még disznómakkoltatásra szolgáló tölgyes borította a dombszerű hegyet, később a tölgyest kivágták, gyümölcsfákat és szőlőt telepítettek a kápolna környéki lankákra, és csak két fa maradt meg: a kontinens-bajnok és egy 2-300 éves, a győztes valamelyik „unokája”.

Fotó: Mártonfai Dénes

A molyhos tölgy kifogástalan egészségnek örvend, ami talán annak köszönhető, hogy Orbán napján a helybéliek borral – kékfrankossal és cabernet-vel is – locsolják meg a fa tövét. A város vezetése azért nevezett be a versenybe és ösztönözte a település lakóit, szavazzanak minél többen a tölgyre, mert úgy érezték, hogy ez az akció egy jó kis közösségfejlesztő tréning.

A szándék bejött, hisz az elmúlt hetekben a 6200 lelkes Bátaszék apraja-nagyja szívesen beszélt a tölgyről, és bízott a fa elhíresülésében. A győzelemhez az is kellett, hogy ne csak a bátaszékiek szavazzanak a fára, mert egy címről csak egy voksot lehetett küldeni. 

Fotó: Mártonfai Dénes

Február óta turisták, iskolai kirándulócsoportok és szelfizők vették célba az Európa-bajnokságra törő fát. A város vezetői azon gondolkodnak, mivel csalják még nagyobb számban a tölgyhöz a természetkedvelőket és Bátaszékre kíváncsiakat. Május 25-én Orbán-napi búcsú lesz a településen, s akkor meglocsolják a fa tövét kékfrankossal és cabernet-vel, a köszöntő közönségét pedig az itteni svábok süteményével, kráflival kínálják. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.