7 jó szokás a karcsú vonalakért

Az egészséges testsúly és a jó alak megőrzése, illetve elérése nem a kampányszerűen folytatott csodadiétákon, hanem a mindennapi étkezési szokásokon múlik elsősorban.

A Stylebook.de szakértői segítséggel összeállított egy hétpontos listát, amelyben a karcsúság megőrzéséhez szükséges hétköznapi jó tanácsokat gyűjtötte össze. Az ördög, azaz a karcsúság titka a részletekben rejlik.

Kényeztesse magát néha

Minél szigorúbban tiltja magától valaki az ínyére való falatokat, annál erősebb csábításnak van kitéve, így amikor lazul az önfegyelem, jön a habzsolás. Inkább engedje meg magának heti egy-két alkalommal a finomságokat, de ne nevezze „bűnözésnek” vagy „csalásnak”, mert azzal rontja az étkezés élvezetét, és fölöslegesen generál bűntudatot. A kényeztetésnek adja meg a módját, tehát komótosan, szertartásosan fogyassza el a nyalánkságot, s ne titokban, az éj leple alatt fosztogassa a hűtőt vagy unalmában majszolgasson a televízió előtt.

El kell felejteni a mérleget

A testsúly kisebb mértékű ingadozása természetes dolog, ám nagyon frusztráló lehet, ha látszólag minden ok nélkül felszalad fél kiló. Ne a testsúlyát mérje, sokkal árulkodóbb a ruhaméret és az idomok feszessége. Az alacsony testsúly nem egyenlő a soványsággal, a vékony emberek is lehetnek zsírosak, az elhízottak pedig alultápláltak. Azt se feledje, hogy az izom nehezebb, mint a zsír, térfogata viszont kisebb.

Egyen lassan és tudatosan

Az agynak nagyjából húsz percre van szüksége ahhoz, hogy érzékelje a jóllakottságot, így aki kutyafuttában falatozik, az könnyen túleszi magát. Adja meg az étkezés módját: szedjen kisebb adagot és azt ülve, zavartalanul és lassan fogyassza el. Inkább többször egyen keveset, mindig csak addig, amíg múlik az éhségérzet, mint hogy naponta kétszer úgy megtömje magát, hogy utána jó egy órán át mozdulni se tudjon.

Ne vásároljon light termékeket

A táplálkozási szakértő szerint a csökkentett zsírtartalmú élelmiszerektől inkább tartózkodni kell, mert az alacsonyabb zsírtartalom gyakran több cukorral jár, hisz az ízt valamivel meg kell adni, hogy élvezhető legyen a termék. Ráadásul aki light ételeket fogyaszt, könnyebben esik bele a túlevés hibájába, hisz azt hiszi, ezeket a termékeket korlátlanul fogyaszthatja, illetve hogy a nagy szelet fehér kenyér máris fogyókúrás lesz attól, hogy csökkentett zsírtartalmú krémsajtot kennek rá. A cukorbetegek számára készült diabetikus élelmiszerek sem fogyókúrásak, azért, mert cukor nincs bennük, még lehet magas az energiatartalmuk.

Ne gondoljon állandóan az étkezésre

Társadalmunkban az egészséges táplálkozás témája már kicsit túl is van lihegve. Akinek a gondolatai állandóan az étkezések körül forognak, az fölöslegesen stresszeli magát, és még többet is fog enni, mert nem a teste jelzéseiből kiindulva veszi magához a táplálékot, hanem elméletekre hagyatkozva és nyakatekert szabályokat betartva. Az étvágy és az éhség között is különbséget kell tudni tenni: tényleg éhes, vagy csak megkívánt valamit, mert túl sokat gondol rá a nagy tervezgetés közepette? A „kívánósság” öt percen belül elmúlik, míg az éhség nem.

Kerülje az élvezeti italokat

Sokan nem értik, hogy mitől híznak vagy esik nehezükre lefogyni, holott szigorú diétát tartanak, csak épp a naponta elfogyasztott két liter kólát vagy gyümölcslevet nem veszik számításba. Az üdítő és alkoholos italok tele vannak cukorral, a mesterséges édesítőszerrel készültek pedig fokozzák az étvágyat. Ezeket az üres kalóriákat elhagyva máris könnyebbé válik a testsúly megtartása, illetve a fogyás.

És mégis: igyon!

Nem csak a meleg évszakokban, egész évben fontos a folyamatos folyadékpótlás. Egy számítási módszer szerint húsz testsúly-kilogrammonként egy liter vízre van szükség naponta (fölfelé kerekítve, tehát egy 55 kilós nőnek három liter). A vizet vagy ízesítetlen teát a nap folyamán egyenletesen elosztva kellene magunkhoz venni, tehát nem egy-két óra alatt. A kávét, üdítőt ebbe ne számolja bele, sőt, egy csésze kávé vagy egy pohár alkoholos ital mellé ugyanannyi vizet is meg kellene inni, mert a koffein és az alkohol vízhajtó hatású. A másnaposság tüneteinek egy részéért is a dehidratáció felelős, akinek pedig gyakran fáj a feje, szinte biztos, hogy nem iszik eleget.

Mya Wollf freegan. A freegan kifejezés az angol free, vagyis ingyenes és a vegán, vagyis a semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztó szavakból tevődik össze
Mya Wollf, 28, a practising 'freegan' who has been vegan for nine years, shows off her 'vegan' tattoo in an alley behind Commercial Drive in Vancouver, British Columbia April 10, 2012. A 'Freegan' is someone who gathers edible food from the garbage bins of grocery stores or food stands that would otherwise have been thrown away. Freegans aim to spend little or no money purchasing food and other goods, not through financial need but to try to address issues of over-consumption and excess. Picture taken April 10, 2012. REUTERS/Ben Nelms (CANADA - Tags: SOCIETY) ATTENTION EDITORS PICTURE 01 OF 21 FOR PACKAGE 'DUMPSTER DIVING FOR FOOD'
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.