galéria megtekintése

Ők irányítják a hazai könnyűzenei piacot

2 komment

Nagy Szabolcs

Fesztiváltulajdonosok, koncertszervezők, tévés szakemberek, rádiós szerkesztők és programigazgatók. 30 ember, akik nagyban befolyásolják a hazai könnyűzenei életet. E cikk arra hivatott, hogy a teljesség igénye nélkül összegyűjtse és szubjektív módon rangsorolja őket.

1. Schiwert-Takács László

Az RTL Klub tehetségkutató műsorainak főszerkesztője. Az ő keze alatt készült a Csillag születik és az X-faktor, most pedig a Hungary's Got Talent. Első helye megkérdőjelezhetetlen, az RTL-es műsorok döntősei letarolták a könnyűzenei piacot, a rádiók játszási listáján, a médiában és rengeteg rendezvényen fellelhetők. Elég csak néhány példát említeni: Vastag Csaba, Tabáni István, Kocsis Tibi, Takács Nikolas, Oláh Gergő, Csobot Adél, Danics Dóra, Tóth Andi.

2. Tiszttartó Titusz

 

Hat esztendeje a Class FM programigazgatója. Mivel a rádió az egyetlen országos kereskedelmi adó, a zenei közízlésre hatalmas hatást gyakorol.

3-4. Lobenwein Norbert–Fülöp Zoltán

Nincs könnyű dolgunk, ha fel akarjuk sorolni a két ember zenei vállalkozásait, érdekeltségeit. A Volt és a Strand Fesztivál, a Balaton Sound, illetve a B.my.Lake főszervezői, a Sziget Kft. 25 százalékos résztulajdonosai. A 25 eseményt magába foglaló Nagyon Balatont is ők indították útjára, a Nagy-Szín-Pad produkció ötletgazdái, emellett résztulajdonosként az Akvárium Klubot is irányítják.

5. Horváth Gergely

A Petőfi Rádió, a Petőfi TV és a petofilive.hu főszerkesztője. A rádió 2007-es megújulásával teljesen megváltozott a zenei piac, az adónak köszönhetőn többek közt olyan csapatok váltak underground előadókból nagyszínpados produkciókká, mint a Vad Fruttik, a 30y vagy a Péterfy Bori & Love Band. Szintén nem kis szerepe van abban a Horváth Gergő irányította rádiónak, hogy a hip-hop ilyen hatalmas teret nyerjen manapság Magyarországon.

6. Rákay Philip

Az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, a tévécsatornák programigazgatója volt. A dal zsűrijének elnöke, így az ő személyének tulajdonítom az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatóinak jelentőségét. A műsor nagy hatással van a zenei életre, olyan, kevésbé ismert előadóknak adott országos ismertséget, mint a Honeybeast, Bye Alex és Dallos Bogi. Nem beszélve arról, hogy közkedvelt együtteseknek és eladóknak is hatalmas reklámot hozott A dal.

7. Gerendai Károly

Nem különösebben kell bemutatni, a Sziget Fesztivál atyja. Ott fellépni, a médiagépezetükbe ezáltal bekerülni egyik zenekarnak sem jelent hátrányt. Gerendai érdekeltségébe tartozik Magyarország legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park is. A Music Hungary konferencia életre hívója.

8. László G. Gerzson

A Music FM és a Music Channel zenei főszerkesztője. Ennélfogva a hazai pop- és elektronikus zenei vonal elég nagy teret kap általa.

9. Csényi Kati

Az egyetlen kakukktojás, mivel tudomásom szerint a többi, listán lévő személlyel ellentétben nincs köze jelenleg a zeneiparhoz. Az Interaktív munkatársaként a TV2-n futó Megasztárokból az első három főszerkesztője volt. Az általa irányított tehetségkutatóknak köszönhetjük a magyar poppiac olyan állócsillagait, mint Tóth Vera, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi, Tóth Gabi, Puskás Péter, Dér Heni és Bocskor Bíborka.

10. Borcsik Attila (Izil)

A Petőfi Rádió zenei szerkesztője. A képlet egyszerű: ha rotációban játszik a rádió egy dalt, akkor a Petőfi az esetek kb. 90 százalékában alaposan megtolja a dal előadójának szekerét.

11. Bertok László

A Juventus Rádió programigazgatója és a VIVA zenei szerkesztője. Utóbbinál egészen pontosan – idézve egy róla szóló sajtóközleményből – a Viacom International Media Networks Hungary Talent and Music osztályát irányítja. A szakember emellett a VIMN közép-kelet-európai és izraeli csatornáinál is felügyeli a Talent and Music csapatokat.

12. L. Simon László

Korábban a kultúráért felelős államtitkár, egyben a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A listára elsősorban a NKA által nyújtott pályázati lehetőségek és pénzek miatt került.

13. Madarász Iván

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnöke. A szervezet – amely több mint 12 ezer magyar zeneszerzőt, szövegírót, írót és zeneműkiadót képvisel – jogdíjakból történő éves bevétele körülbelül 10 milliárd forint, ebből fizetnek a szerzőknek, zeneműkiadóknak.

14. Muraközy Péter

A szigetes fesztiválok programszervezője, emellett a veszprémi Expresszó Klub és Utcazene Fesztivál tulajdonosa, az Akvárium Klub résztulajdonosa.

15. Libor Anita

Az Index kulturális rovatvezetője, a hírportál zenei oldalának, a Stenknek is a szerkesztője. Az eurovíziós A dal válogatóversennyel párhuzamosan az ő irányítása alatt indult el A szám netes tehetségkutató. Itt találkozhatott a nagyközönség olyan együttesekkel, mint az Eurovízió idei válogató döntőjét is megjárt Passed, vagy a tavalyi A szám-nyertes Middlemist Red.

16. Póka Egon

A Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója. Az iskola a legjelentősebb könnyűzene-oktatási intézmény, 1998 óta sok száz diák tanult itt. Köztük van Zséda, Lajtai Kati, Veres Mónika Nika, Németh Juci, Csemer Boglárka, Gereben Zita. Továbbá rengeteg, itt végzett hallgató zenél jól működő formációkban (pl. Szabó Balázs bandája, Budapest Voices, Anna and the Barbies, Ganxsta Zolee és a Kartell, Leander Rising, Kiscsillag, Wellhello, Subscribe).

17. Szűts László

A MAHASZ elnöke. A szervezet számos tevékenysége között szerepel a jogdíjak begyűjtése, és a hangfelvétel-előállítók között a kiosztása, slágerlisták készítése és a Fonogram-díjkiosztó létrehozása.

18. Orbán Balázs

Az EFOTT programszervezési vezetője és a BME Egyetemi Napok főszervezője.

19. Miklósvölgyi Péter

A Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. A cég szervezi a térség legnagyobb könnyűzenei rendezvényét, a Campus Fesztivált, illetve a Lovarda Kulturális és Konferencia Központ és a Kazánház Egyetemi Klub üzemeltetője. Miklósvölgyi Péter a térség megkerülhetetlen alakja kulturális területen.

20. Daróczi-Végh Péter

A Jazzy Rádió főszerkesztője. A rádió a dzsessz és az igényes popzene első számú fóruma.

21. Lentulai Krisztián

A Lánchíd Rádió zenei szerkesztője, mellette műsorokat szerkeszt és vezet.

22. Andrásik Remo

A Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, a Budapest Music Expo (régebbi nevén Hangfoglalás) főszervezője, a Music Media Magazin tulajdonosa és főszerkesztője, a Gitármánia Tábor alapítója. Bátran kijelenthető, hogy Remo a hangszeres zenélés élharcosa Magyarországon.

23. Tóth Tibor

Az Etalon Produkció ügyvezető igazgatója. A cég magyar zenekarok menedzselésével és zenei rendezvények szervezésével foglalkozik. Ők egyengetik a Quimby, a Kiscsillag, a Pál Utcai Fiúk, a Péterfy Bori & Love Band, a Csík zenekar és a Geszti Péter és a Gringósztár útját. Tóth Tibor mintegy 20 éve a Sziget Fesztivál egyik szervezője is.

24. Őri Ferenc

Számtalan nagyszínpados zenekar, köztük a Tankcsapda, a Kowalsky meg a Vega, a Paddy and the Rats koncertszervezője, a debreceni Lovarda, a Roncsbár és a Campus Fesztivál programszervezője.

25-26 Anga-Kis Miklós és Szepesi Mátyás

Az MMM Booking ügyvezetői, zenekarok koncertjeit szervezik. Ők intézik a Kaukázus, a Subscribe, a Brains, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Budapest Voices, a Konyha, a Napra, Fábián Juli, Harcsa Veronika és a Bin-Jip ügyeit.

27. Sápi Zsófi

A pályakezdő zenekarok felvételeinek elkészítését, klubokat, feltörekvő együtteseket előzenekarként maguk mellé vevő ismertebb előadókat, a könnyűzenei médiát, és a zenei exportot segítő Cseh Tamás Programiroda igazgatója. Plusz az Irie Maffia koncertszervezője.

28. Bukovszky József

A Gazdasági Rádió zenei szerkesztője.

29. Göczey Zsuzsa

A Klub Rádió zenei szerkesztője.

30. Szűcs Mihály

Budapest két jelentős szórakozóhelyének, a Barba Negra Music Clubnak és a Barba Negra Tracknek az igazgatója, és egyik tulajdonosa. Az a zenekar, amelyik fellép valamelyik (vagy mindkettő helyen), elmondhatja magáról, hogy benne van a zenei vérkeringésben.

A szerző a PR Garden ügyvezetője

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.