Letöltött stangli

Tárkonyos csirkeraguleves, mustáros-fokhagymás mártásban sült csirkecombok, sajtos stangli és Kata-szelet. Ha a receptletöltési statisztikák alapján állítanánk össze egy átlagos magyar háztartás vasárnapi ebédjét, akkor a fenti ételek mindenképpen szerepelnének benne. A leglátogatottabb hazai gasztroportál, a Nosalty. hu segítségével kiderítettük, hogy mit kíván a magyar gyomor.

 Kulináris divat ide, gasztroforradalom oda, amikor az átlagos magyar háziasszonyok receptet kutatnak az interneten, legfontosabb keresőszavuk az „olcsó”. Különösen a hónap utolsó hetében, amikor a mindent tudó statisztika szerint elsődleges szemponttá válik, hogy az ebéd fillérekből elkészülhessen, ilyenkor már az „olcsó receptek” vezetik a keresési listát.

A második leggyakoribb keresőkifejezés tavaly a „süti sütés nélkül”, aminek tudatában nem meglepő, hogy a receptjellemzők toplistáján ott szerepel a 15-30 perc és az 5-15 perc is, mint kritérium. Egyelőre nem fenyegeti alapjaiban semmi a honi konyha nimbuszát: a receptvadászok többsége a magyar jelzőt is hozzábiggyeszti a feltételekhez.

Az új vagy régi ízekre vágyók között azonban egyre többen vannak, akik a könnyű, a cukor-, és gluténmentes, valamint a paleolit-fogyókúrás ételeket keresik, vagyis ilyen receptek után kutatnak az interneten. Az internet, majd az okostelefonok terjedése, no meg a nők térhódítása a napi szintű internetfelhasználók körében, mindez pillanatok alatt tette a legfontosabb receptlelőhellyé a világhálót.

A 2008-ban alakult Nosalty.hu – eredetileg külföldre szánt magyar receptek gyűjteményeként indult az oldal, aztán a koncepció változott, a név maradt – saját felhasználói által beküldött receptleírásokkal és eredeti fotókkal vált nagyon gyorsan a legnagyobb és legnépszerűbb gasztroportállá, sőt, tavalyelőtt egy, tavaly már három napra a legolvasottabb női portállá is.

Házi ketchup. Ajándéknak is jó
Házi ketchup. Ajándéknak is jó FOTÓ: ORSZÁGH KITTI

A hazai magánbefektetésből létrejött cég vezérigazgatója, Zalai Ágnes 2009-ben kisbabája mellett, hobbiszinten kapcsolódott be a munkába, amit ma már tizenöten végeznek főállásban, illetve részmunkaidőben. A honlapon több mint 39 ezer kipróbált recept van 39 főkategóriában és 903 alkategóriában. A beküldött receptek mindegyikét ellenőrzik, szerkesztik, garantálva, hogy pontosan az lehet belőle, ami a fotón látható. A csaknem hatezer receptbeküldőjük alig egytizede férfi, vélhetőleg azért, mert a hétköznapi rutinfőzés motiválta receptgyűjtés a nőkre jellemző igazán.

Az eredetileg receptadatbázisként indult internetes oldal jelentőségét jelzi, hogy tavaly decemberben már több mint 1,1 millió egyedi látogatója volt. A háziasszonyok egy része ugyanakkor nem lett hűtlen korábbi receptlelőhelyéhez sem, ugyanis a Nosalty. hu felfutása nem eredményezte a korábbi piacvezető, a Mindmegette.hu hanyatlását. Mindössze az történt, hogy az internethasználók körében nagy számban megjelentek a harminc feletti nők, akik jellemzően háziasszonyok és családanyák, és nemcsak szeretnek, de kénytelenek is főzni.

A receptcsere nem is olyan régen még munkahelyen, baráti körben zajlott a nők között, napjainkban viszont már e-mailen vagy a Face bookon megosztva teszik közé kincseiket. A hagyományok mindeközben feltámadnak – mint Kárai Dávid, a Nosalty.hu főszerkesztője mondja – nyáron hihetetlenül felfut a befőzéshez használatos receptek látogatottsága. Miután a kézműves címkével ellátott termékek drágák, és nem mindegyik váltja be a hozzá fűzött reményeket, sokan, főleg a fiatalok elkezdtek saját készítésű lekvárokat, szörpöket, gyümölcssajtokat, sőt, ketchupot gyártani.

Zalai Ágnes és Kárai Dávid
Zalai Ágnes és Kárai Dávid FOTÓ: SOMAY MÁRK

Újabban divat lett például karácsonyra ilyesmit ajándékozni, amiben valóban benne van az ajándékozó ideje és figyelme. Apropó, divat. A konyhában nem igazán lehet nemzetközi trendekről beszélni. Az ízlést, érdeklődést képesek formálni, vagy legalábbis valamelyest befolyásolni a topéttermek, a népszerű gasztrobloggerek és a tematikus magazinok, de azok ténylegesen csak egy szűk körhöz érnek el.

A receptkeresési statisztika jelzi, hogy a vaj, az olívaolaj, az oregánó, a parmezán, a koriander, a medvehagyma és a rukkola mint hozzávaló, sokakat vonz, de amíg a margarinfogyasztás duplája a vajénak Magyarországon, addig szó sincs áttörésről. Miként a legnépszerűbb ételek toplistáján is olyanok foglalnak helyet – például paradicsomleves betűtésztával, frankfurti leves, keksztekercs, csirkemell őzgerinc formában sütve –, amit mi magunk is jól ismerünk- és szeretünk.

Medvehagymás pesto
Medvehagymás pesto

A Nosalty.hu civil sztárszakácsai pedig ontják a recepteket, nem meglepő, hogy a legtöbbet a sült csirke, krumpliköret, krémes süti és a csokitorta kategóriába feltöltve. Legkevesebb recept egyelőre a liba- és kecskepörkölt, valamint az ördöghal kategóriában található.

Hangyás rudacska. E-mailben jön, hogyan kezdjünk hozzá
Hangyás rudacska. E-mailben jön, hogyan kezdjünk hozzá FOTÓ: S. PÁPA PETRA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.