Fényes karrier

Tizenkét éves volt, amikor megvalósította első vállalkozói ötletét. Nagymamájával elkészíttetett néhány tucat horgolt, felesborsóval töltött labdát, amit footbagként értékesített az iskolában.

Az üzlet jövedelmezőnek bizonyult, a tanulság meg életre szólónak, miszerint tisztességesen is lehet jó haszonnal kereskedni. Szórádi Bence mindössze huszonnégy évesen, a villamosmérnöki diplomája megszerzésének évében nyerte el nemrég az Év Fiatal Vállalkozója címet a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségétől.

Talán a zsonglőrboltban eltöltött hajdani diákmunkának, talán csak a lényeglátásának köszönhető, hogy Bence gyorsan megértette, a világítástechnikában sok a szemfényvesztés. Amikor öt éve, vagyis tizenkilenc évesen megkezdte a LED-es fényforrások értékesítését saját webáruházában, döbbenten tapasztalta, hogy sok átcímkézett terméket kap. Amiket Kínában gyártanak, de Németországból, saját termékként árusítanak a kereskedők. Mert a német terméket jobb áron el lehet adni, és nem azért, mert a kínai termék silányabb. Rájött arra, hogy a rohamosan fejlődő új technológiát a kezdeti szakaszban a nagy gyártókat lepipálva, gyorsabban tudja követni. Mérnökhallgatóként úgy tekintett a LED-es fényforrások alkatrészeire, mint a legóra, s összeállította magas minőségű saját márkás LED-es fényforrását.

– Első kínai partneremmel sosem találkoztam, az interneten tárgyaltuk le a rendelést. Utólag be merem vallani, remegő kézzel utaltuk át azt a 200 ezer forintot, amiben megállapodtunk. De a csomag megjött, s az volt benne, amit kértem – meséli. Majd hozzáteszi: ő lepődött meg a legjobban, amikor megérkeztek az első megrendelései a saját márkás LED-es fényforrásokra. Az üzlet beindult, annyira, hogy Bence – mint mondja – nem vette észre, mikor szerezte meg azt a bizonyos első millióját. De abban biztos, tisztességes úton jutott hozzá. Valójában hozzá sem jutott, a cégből csak átlagos fizetést vesz ki.

A tavaly 72 millió forintos, az idén már 160 milliós árbevételű Lednagyker webáruház mindössze 500 ezer forintos alaptőkével indult, és hitelt eddig még sosem vett fel. Fejlődhetnének nagyobb léptékben is, az ifjú cégvezető szerint azonban nem sietnek sehová. Az utat is élvezni kell, nem csak a célt – villantja meg taoista életszemléletét az üzletember.

A mérnök és a kereskedő egyszerre érvényesül Szórádi Bencében, aki megrendelőinek a lehető legjobbat akarja adni – időnként alaposan megkurtítva vállalkozói hasznát. Nem tud, és nem is akar megváltozni, mert hisz abban, csakis tisztességesen érdemes üzletelni, mert „az a vevő, aki napokkal, hetekkel vagy hónapokkal később is úgy érzi, hogy jól járt velem, vissza fog térni évek múlva is.” Az állammal szemben is tisztességes, mert szeret nyugodtan aludni.

Szerinte az embereknek meg kell érteni, hogy ha mindenki tisztességes, akkor jut pénz az egészségügy, az utak, az iskolák és minden egyéb, az állampolgárok által elvárt szolgáltatások fenntartására és karbantartására. – Hol is kezdhetnénk a változást, mint saját szemléletünk megváltoztatásában, hisz minél több tisztességes állampolgár van, annál jobban tud csökkenni az egy főre jutó teher mértéke. Valakinek el kell kezdeni, csak akkor várhatjuk el, hogy csökkenjen a teher mértéke, ha teszünk érte – vélekedik.

Ő, akinek fogalma sincs, mi, hogyan működött az előző rendszerben, hiszen csak a rendszerváltás évében jött világra, úgy érzi, saját kortársai szerencsére másképp, az idősebbektől eltérően képesek közösségben gondolkodni. Különösen tiszta és optimista életszemlélete valami megfoghatatlan belső derűből fakad. Azon sikerélményekből, amelyeket megtapasztalt, és amely mind azt igazolja, hogy a helyes úton jár. Jókedvvel dolgozik, időnként akár napi húsz órát is, azzal a meggyőződéssel, hogy ha már nem érdekli, amivel foglalkozik, váltani fog. Izgalmasnak csak azt tartja, amiben van fejlődési lehetőség, amiből tanulhat. Meggyőződése, hogy vezetői tapasztalatokat is játszva szerzett. Két évig játszott az interneten csapatépítő, stratégiaalkotó játékot, majd amikor csapatával megszerezte a World Cyber Gamesen a harmadik helyet, megunta, és abbahagyta. De azt megtanulta, hogyan szerezzen társakat, hogyan menedzselje a csapatát, weboldalt készített, és megismerte a csapatjáték lélektanát is. A közösségépítés és -működtetés fortélyait cégvezetőként folyamatosan alkalmazza, sőt fiatal kora ellenére a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének mentorprogramjában is részt vesz.

Barátaival rendszeresen túrázik, és a technikai sportokat kipróbálni is szereti. A csapat oszlopos és hasznos tagja, ő az állandó sofőr, mert inni nem szeret. Nem elvből nem nyúl az alkoholhoz, egyszerűen nincs szüksége rá, ital nélkül is jó a kedve. Ez annyira egyértelmű, hogy mondani se kellene. Látszik. És az is, hogy már van mire szerénynek lennie.

 

Szórádi Bence mérnökhallgatóként úgy tekintett a LED-es fényforrások alkatrészeire, mint a legó építőelemeire
Szórádi Bence mérnökhallgatóként úgy tekintett a LED-es fényforrások alkatrészeire, mint a legó építőelemeire
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.