Lehozzák a csillagokat

A lámpabura átmérője pont negyvenhat centiméter, vagyis pontosan akkora, mint a Csillagok háborúja csipogó droidjának, R2-D2-nek a feje. – Ha mégsem jönne be az üzlet, még mindig eladhatjuk a burát Star Wars-rajongóknak – viccel a belsőépítész Batisz Miklós (képünkön balra), aki párjával, Farkas Anna (jobbra) tervezőgrafikussal olyan lámpát tervezett, melyet ha felkapcsolunk, a szoba mennyezetére vetíti a csillagos égboltot.

A Starry Light, azaz Csillagos fény nevű világítótest ötlete 2011-ben, egy jótékonysági árverésen mutatkozott be. A Design Hét Budapest és a Möbelkunst közös szervezésén huszonöt kortárs tervezőgrafikus vett részt, és minden indulónak egy ipari lámpát kellett újraértelmeznie. Többen a klasszikus megoldással, festéssel kölcsönöztek új identitást a buráknak. Az Anagraphic nevű grafikai céget vezető Farkas Anna viszont rendhagyó megoldást választott, a műtárgyba apró lyukakat fúrt, melyek a csillagképek alakját rajzolták ki.

A megvalósításban mérnök párja is segédkezett, és bár a lámpa átlagos méretű volt, békésen elfért benne a Nagy Medve, az Orion, a Fiastyúk, a Kis és Nagy Göncöl, meg sok más csillagkép is. Az árverésen a dizájndarab komoly összegért kelt el, többen is érdeklődtek, hogy mikor indul be a „sorozatgyártás”.

A minimalista lámpaburából első körben két méretet készítettek Annáék, de se a formájukkal, se a méretükkel nem voltak elégedettek. A prototípusokat egy kisiparos készítette el, Miklós azonban rájött, a tökéletes félgömb megformálásához saját szerszámokat kell készítetnie. Anna közben csillagászati ismereteit bővítette, hogy a lámpakonstellációk minél hitelesebbek legyenek. Persze a grafikus élvezettel vetette bele magát a kutatásba, mivel gyerekkora óta rajong ezért a tudományért. Kislánykorában éjszakánként titokban kisurrant a kertbe, hogy élvezze az égbolt látványát és a tücsökciripelést. Később az űr világáról szóló dokumentumfilmek vonzották. Készített egy mérnöki precizitással megtervezett körnaptárt is, ez grafikusan mutatta meg a legfontosabb Hold- és Nap-adatok mellett a Föld és a Hold távolságának ciklikus változását is. Mindezt egyetlen képen.

Mikor a kilyuggatott lámpabura elkészült, Miklós rádöbbent, hogy egyik fényforrás sem nyújtja a megfelelő hatást. Pedig rendesen bevásárolt, de sem a hagyományos izzó, sem a volfrámszálas nem működött, sőt a kompakt fénycső is megbukott a vizsgán. A falakra a csillagok helyett az izzószál képei vetültek.

Miklósnak nem volt más választása: fel kellett találnia egy új fényforrást. Belsőépítészként számos vendéglátóhelyet, bowlingpályát, éttermet, irodát, lakást tervezett, a megfelelő lámpatest kikísérletezésével azonban neki is meggyűlt a baja. – Egy játékboltban gyerektrombitát vettem, majd LED-izzókat ragasztottam rá. Mikor bekapcsoltam, egy pillanatig működött, aztán elolvadt az egész – meséli elmosolyodva.

Másfél év után végül megszületett a csodalámpa.

Méregdrága robotgépek híján Anna és Miklós kénytelen volt a hagyományos technológiák határait feszegetni, s olyan mesterembereket keresni, akik saját kezűleg gyártották le az alkatrészeket. A finomhangolt lámpa tökéletesen világította meg az asztallapot és vetítette ki a csillagokat a falra, jó társul szolgált romantikus vacsorához vagy meghitt ünnepi ebédhez. A Starry Light nemcsak a híresebb konstellációkat idézte fel – beleértve a tizenkét égövi csillagképet –, hanem az északi félgömb közel ötszáz csillagát is. – A LED-ek várható élettartama ötvenezer óra. Napi öt-hat óra használattal húsz-huszonöt évig is kitartanak – állítja Miklós.

A formabontó dizájntárgy eddig sikeresen szerepelt: az idei Magyar Formatervezési Díj pályázatán a Starry Light vizuális arculati különdíjat nyert, a Tent London nemzetközi dizájnfesztiválon sok látogatót vonzott. Nemhiába, a szobába varázsolt csillagos ég mindenkit lenyűgöz, országtól függetlenül.

Flashback - Villányi Csaba
Flashback - Villányi Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.