Fűrészelt huszár

– Olyan, mintha a fiam lenne. Rohonczi István (képünkön) meghatottan nézegeti teremtményét, a 12,5 méter magas Miska huszárt. A dunaújvárosi szobrász hét évet áldozott az életéből a különleges alkotásra, ami a rácalmási régi lovarda udvarán áll.

A környéken járók már messziről kiszúrják a házak fölé magasodó gipszalakot, a jelenlegi legnagyobb méretű magyar szabadtéri szobrot. (A gipszhuszár a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál is magasabb.)

Miska huszár 12,5 méter magas

Ha minden a tervek szerint alakult volna, Miska már nem is létezne. A huszárszobor ugyanis egy modell: erről mintázzák majd meg a világ legnagyobb ólomkatonáját, a projekt azonban igen lassan halad, egyelőre nem is tudni, mikor folytatódhat. Az ötlet Vlaszák Mihály fémipari vállalkozó fejéből pattant ki, aki 2006-ban határozta el: megdönti a legnagyobb méretű ólomkatona Guinness-rekordját, amelyet jelenleg a kanadai New Westminsterben álló 9,75 méter magas szobor tart. – Amikor először megkeresett az ötlettel, legyintettem egyet: micsoda marhaság az egész, és egyáltalán, miért kéne asszisztálnom egy turistalátványosság létrehozásához. Aztán elkezdett izgatni a dolog. Mégiscsak egy szoborról lenne szó, márpedig. Persze a monumentalitás is vonzott. Micsoda szakmai kihívás kitalálni és megvalósítani azt a technikát, amivel egy ekkora monstrum arányos emberalakká formálható – mondja a szobrász.

Először vonakodott, később ezerszer elátkozta magát, hogy mégis belevágott, végül a rabjává vált az ügynek. Hét év telt el az első vázlatok elkészítésétől az utolsó gipszréteg lecsiszolásáig. Rohonczi munkája a gipsz Miska elkészítésével véget is ért, a következő lépéseket már a szobrász nélkül teszik meg: először üvegszálas műgyantás negatívot vesznek a katonáról, az elkészült héjazatot a huszár végső felállítási helyére szállítják (ezt még nem választották ki), ahol a zsaluként szolgáló formát betonnal öntik ki. Miska végül egy ólomporból és műgyantából álló, 4-5 milliméter vastag fémfelületet kap.

Az 56 éves rajztanárnak a munkálatokhoz egy szabadtéri műhelyre volt szüksége, ez lett a rácalmási egykori lovarda udvara, amelyet a tulajdonos ingyen adott használatba a művésznek. A huszárszobor vázát egy rácsos fém tartószerkezet adja, amit tyúkhálóval tekert be a művész, majd a hálóra purhabot fújt. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudja, 300 flakonig számolta, aztán elveszítette a fonalat. (A lejárt szavatosságú purhabot negyed áron kapta a forgalmazó cégtől.) A megszilárdult szoborszerű formát egy év alatt faragta ki huszáralakká. Megizmosodott a munkában: fűrészekkel meg hosszú nyelű kenyérszeletelő késekkel rohangált le-fel az állványzaton, hogy folyamatosan ellenőrizze: miként fest távolabbról az aktuálisan kidolgozott részlet. A következő fázisban pedig öt tonna gipszet hordott fel a szoborra, két rétegben, a felső lett a végleges felület.

„Egyszerre legfeljebb húsz kilót tudtam egy vödörben felvinni az állványra, rengeteget kellett fordulnom. Este egy sörrel a kezemben leültem a szoborral szemben, nem akartam elhinni, hogy egy nap alatt milyen keveset haladtam. Több mint egy évig eltartott a gipszezés.

Miska huszár 12,5 méter magas

Az utolsó fázis, a felső réteg csiszolása felüdülésnek hatott. Ebben a fiam is segített, reggeltől estig flexeltünk. Mindennap vegyvédelmi ruhába öltöztünk, ami estére annyira koszos lett a gipszportól, hogy esélyünk sem volt a megtisztítására. A nap végén szertartásszerűen lementünk a Duna-partra, ruhástól besétáltunk a folyóba. Ott álltunk nyakig a vízben, és csak röhögtünk magunkon” – meséli a művész.

Bár Rohonczi István feltétel nélkül bízik a projekt sikerében, azt ő is tudja, ha még néhány évig elhúzódik az ólomkatona felállítása, az időjárás kikezdi a szabadban álló Miskát. Lehet, hogy idővel a gipsz szétrohad. „Akkor sem fogom megbánni ezt az őrültséget. Szakmailag és emberileg is nagy kihívás volt. Ráadásul annyit tanultam menet közben, hogy most már másfél év alatt képes lennék egy ugyanilyen huszárszobrot készíteni. Ha úgy adódna, első hívásra újra belevágnék.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.