Metszéspontok

A kortárs dizájn határátlépéseivel foglalkozikaz idei jubileumi Design Hét Budapest rendezvénysorozat. Közös halmazokat keresnek, melyekben izgalmas találkát ad egymásnaka formatervezés és az építészet, a képzőművészet, a kézművesség és a digitális technológia.

Külső hatások ösztönzésére a kortárs dizájn arra kényszerült, hogy állandóan újradefiniálja önmagát és új, hatékony kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, az egyre olcsóbb és elérhetőbb digitális technológiáknak, például a háromdimenziós nyomtatásnak köszönhetően pedig ma már gyakorlatilag bárkiből lehet dizájner, miközben a szakma legjelesebb képviselői olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves-technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a dizájn hagyományos értelmezésével: az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott, hangsúlyozottan modern anyagokat és futurisztikus formákat idéző termékekkel.

A szeptember 27. és október 6. között megrendezésre kerülő fesztivál rengeteg programot kínál a dizájn iránt elkötelezett, az újító formák és gondolatok iránt fogékony közönségnek. Első lépésként töltsük le a város dizájntérképét, amivel könnyebben tájékozódhatunk. A Budapest Design Map jó támpontot ad arra, hogy hol helyezkednek el a legfontosabb tervezők, alkotóműhelyek és intézmények.

A Metszéspontok vezérfonalát reprezentáló kiállításon számos országból válogatott, több mint hatvan munka szerepel, melyek közös jellemzője a szakmai csúcsteljesítmény, a tervezők saját működési területén messze túlmutató kíváncsiság. Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában.

Design Terminál

Cím: 1051 Budapest, Erzsébet tér 13. Megnyitó: szeptember 27. 18.00 Nyitva: 2013. szeptember 28.–november 3., h–v 12.00–20.00

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.