Antisztár aranyáron

Inkább megszeppent fiúra hasonlított, mint rekordösszeget, állítólag százmillió eurót érő futballsztárra, ahogy Gareth Bale ott állt a madridi Bernabeu-stadionban.

A helyszín már maga lenyűgöző, arról nem is szólva, több mint harmincezer szurkoló jött el, hogy saját szemével lássa a világ legdrágább labdarúgóját. Aki a második legdrágább igazolással, a 94 millió euróért megvásárolt Cristiano Ronaldóval párban – a Real vezetői, különösen a galaktikus összegeket felemésztő játékosvásárlások forszírozója, Florentino Pérez klubelnök reményei szerint – újabb sikerekhez segítik a királyi gárdát.

A Real Madrid illetékesei persze azt hangoztatják, hogy a ballábas walesi szélsőért csak 91 millió eurót fizettek a Tottenham Hotspursnek, a vételár lefelé tornázása a nemzetközi sajtó szerint elterelő hadművelet. Nehogy megsértődjön Cristiano Ronaldo, papíron a hiú portugálnak kell a legdrágábbnak maradnia. Hogy a 24 évesen aranyáron beszerzett, de eddig még egyetlen bajnoki vagy nemzetközi trófeát sem gyűjtött Bale tényleg jó befektetés lesz-e, azt egyelőre sűrű homály fedi.

Pérez klubelnök abból indul ki, hogy egy olyan grandiózus méretű klub,mint a RealMadrid éves szinten 70 millió eurót tud kihozni egy új labdarúgócsillagból, a rajongók ennyit hajlandók költeni az illetőhöz kapcsolódó ajándéktárgyakra. Más vélemények szerint Pérezt már egy rendesen működő cégtől rég kirúgták volna ilyen pénzpocsékolás után. Az üzletember-klubelnök az ezredforduló óta ugyanis több mint 570 millió eurót költött játékosvásárlásokra, igaz, olyan gyémántokat is megszerzett mint a francia Zinedine Zidane vagy a brazil Kaká.

S ugyan a Real éves árbevétele meghaladta az 510 millió eurót, mégis Spanyolország esetében egy olyan súlyos válságban lévő európai uniós tagállamról van szó, amely 40 milliárd eurós mentőcsomagot kért Brüsszeltől, és ahol a munkanélküliség meghaladja a 26 százalékot – derül ki a nemzetközi sajtó kommentárjaiból. Pérez elnök ugyan globális labdarúgócsillagot lát a 183 centiméter magas Bale-ben, a Cardiffban született játékos szerénysége, visszafogottsága inkább antisztárt sejtet. Semmi balhé, semmi kicsapongás, nem fotóztatja magát fotómodellekkel. Ezzel szemben feleségül vette középiskolai szerelmét, Emma Rhys-Jonest, s tavaly októberben megszületett kislányuk, Alba Violet.

Szabadidejét velük tölti, illetve ha teheti, Cardiffba megy meglátogatni édesanyját. A walesi „aranyember” példaképe honfitársa, az 1990 óta a Manchester United színeiben játszó Ryan Giggs. Bale a Southampton ifjúsági csapataiban nevelkedett, rendkívüli gyorsaságára már akkor felfigyeltek. Tizenhat évesen bekerült a Southampton felnőttcsapatába. Legfiatalabb walesi ként, még kamaszfejjel magára húzhatta a walesi válogatott mezét. A „Sárkányoknál” Trinidad és Tobago ellen debütált, első gólját pedig a szlovákoknak rúgta. Amikor a Tottenham négy évvel ezelőtt leigazolta tízmillió angol fontért az akkor mind össze húszéves Bale-t, a Spurs menedzsere, Harry Redknapp a védősorba tette az erős fizikumú ifjút.

Őt azonban sokkal erősebben vonzotta az ellenfél kapuja, s ezt gólokkal is alátámasztotta. Például 2010 októberében az Internazionale elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen, ahol mesterhármast ért el úgy, hogy többször faképnél hagyta a brazil válogatott védőt, Maicont. A brit Premier League-ban 2011-ben Bale-t választották az év játékosának. A Tottenhamnél Redknapp utódja, André Villas-Boas egy határozott mozdulattal a védelemből a támadósorba tette át a walesit, aki addigi 3-as számú mezét a 11-esre cserélte. Ezt a számot Madridba is vitte magával.

Gareth Bale. Védőből támadó, 3-asból 11-es
Gareth Bale. Védőből támadó, 3-asból 11-es
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.