Szépfiú, nehézfiú

Elegáns öltöny élére vasalt fehér inggel, magabiztos, lehengerlő fellépés. Mintha egy szépfiú, egy bel ami volna – így mutatkozott 2010 őszén a francia közvélemény előtt Redoine Faid, amikor az életét bemutató interjúkötetet népszerűsítette. Az algériai származású férfi azonban korántsem egy angyal, a könyvét is azért tudta a médiában reklámozni, mert éppen feltételesen szabadlábra helyezték. Igazi nehézfiú ő, a francia gengsztervilág egyik hírhedt alakja, aki szeretett kérkedni azzal, hogy mire vitte. Külvárosi piti tolvajból, lépcsőházi kábítószerárusból lett a pénzszállító autók fegyveres kirablására szakosodott Kalasnyikov-király. Egy igazi caid, azaz bandavezér.

A negyvenéves Faid megint hallatott magáról, miután múlt szombaton akciófilmbe illő, látványos módon szökött meg egy Lille környéki börtönből. A sajtóbeszámolók szerint a sequedini büntetés-végrehajtási intézetnek öt ajtót felrobbantva és négy börtönőrt túszul ejtve mondott búcsút. Azóta egész Európában az Interpol bevonásával körözik – lapzártakor a rendőrök még bottal ütötték a rendkívül intelligensnek mondott, Franciaország egyik legveszélyesebb bűnözőjének tartott férfi nyomát.

– Széles vásznon látok mindent – idézik a francia lapok a Párizstól jó hatvan kilométerre északra fekvő kisvárosban, Créilben született Faidot, aki nem véletlenül emlegeti a cinémascope technológiát. Imádja az amerikai gengszterfilmeket, gyakran merít ötleteket a hollywoodi produkciókból. Mint a párizsi Le Figaro összeállításából kiderül, már középiskolásként úgy fosztottak ki Créilben üzleteket, ahogy azt a Pokoli leckében (Sleepers) látták Brad Pitt-től és társaitól. Egyikük látványosan elemelt az egyik butikból valamit, és amíg a tulajdonos-eladó a tolvajt üldözte, a banda három másik tagja gyorsan kifosztotta az üzletet.

A Holtpontból (Point Break) már az álcázást vette kölcsön. Ahogy a filmben a kaliforniai bűnözők, úgy Faid és társai is korábbi amerikai elnököket ábrázoló maszkokat húztak magukra. Amikor az igazi francia bankrablók zsákmányukkal elhagyták a pénzintézetet, Faid a filmből kölcsönvett mondattal távozott. – Köszönöm, hogy rám szavaztak! – fordult az addig fegyverrel sakkban tartott bankalkalmazottakhoz.

A mozi világában két nagy kedvence van, Robert De Niro és a rendező, Michael Mann. Az utóbbi irányításával készült a Szemtől szemben (Heat): az 1995-ben forgatott filmben De Niro jégkorongozó-sisakban rabol ki egy pénzszállító autót. Ahogy azt két évvel később Faid is megtette egy páncélozott furgonnal Párizs egy északi külvárosában, Villepinte-ben. A Szemtől szembent – De Niro mellett a másik főszereplő Al Pacino volt, akit A sebhelyesarcúért (Scarface) istenített – a francia bűnöző moziban hétszer, videón vagy százszor nézte meg. A pénzszállító elleni támadást vágásról vágásra elemezte. Az amerikai rendezővel 2009-ben személyesen is találkozott, és elmesélte neki, hogy mennyit tanult bűnügyi akciófilmjeiből, és ezek milyen hatással vannak a fiatalokra. – Ha nem csinálsz filmeket, akkor máris ötven százalékkal csökkented a bűnözést – mondta a Le Figaro szerint Mann-nek, aki erre nem igazán tudott mit válaszolni.

Az „Agynak” is hívott Faid életrajzi könyve megjelenése után folyton azt nyilatkozta: hátat fordított a bűn világának, rájött arra, hogy az alvilági lét nem kifizetődő. A rendőrök sosem hittek neki, több látványos rablás ötletadójának és szervező-irányítójának tartották. Amikor 2010 májusában egy csapat fegyveres bűnöző ki akart rámolni egy készpénzt raktározó páncéltermet, de az akció meghiúsult a bandát kiszúró rendőrök ébersége miatt, az üldözés és a tűzpárbaj során egy fiatal rendőrnő életét vesztette. A nyomozók a háttérben Faidot sejtették, ahogy 2011 márciusában is: ekkor Arrasban géppisztolyos banditák kétmillió eurót pakoltak ki egy pénzszállítóból. Franciaország első számú közellenségét négy hónappal később kapták el. Visszaesőként életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

Bár mindig szívesen kérkedett azzal, hogy az ő kezéhez nem tapad vér, az őt ismerők szerint Faid a szökéskor nem habozott volna használni a birtokába eddig tisztázatlan módon jutott pisztolyt. Amikor a fegyvert ráfogta a börtönőrökre, állítólag azt mondta nekik: „Havi 1500 eurós fizetésért, ugye, nem akarnak meghalni?” (D. A.)

Az Interpol által kiadott nemzetközi körözés Redoine Faidról, az „Agyról”
Az Interpol által kiadott nemzetközi körözés Redoine Faidról, az „Agyról”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.