A jövőre építenek

Nincs más hátra, mint előre! – erre jutottak a hazai építésipar szereplői a tervezőmérnököktől az építési vállalkozókon át az építőanyag-kereskedőkig. Az elhúzódó, totális válság időszakát most a jövőre való közös felkészüléssel, a potenciális megrendelői kör tájékoztatásával és az újdonságok, a korszerű megoldások megismertetésével vészelik át.

Az építési megrendelés állomány folyamatosan zsugorodik, most az ágazatban érdekeltek a felújítási szektor további bővülésére építenek, úgymond.

Az elhúzódó recesszió tudatában különösen nagy jelentőségű, hogy a régió legnagyobb építőipari seregszemléje, a Construma meg tudta őrizni három évtizede elfoglalt pozícióját, és stabilan tartja ötvenezer körüli látogatószámát. Igaz, a szinten tartáshoz egy merőben új stratégia kialakítására és követésére is szükség volt: vásárból információs és tudásközponttá formálták át a rendezvényt. A jövő hét közepén szakmai napokkal nyitó, a hét végén pedig közönségnapokkal folytatódó rendezvényre a Hungexpo és szakmai partnerei több mint ötven konferenciát szerveztek. Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke a Construma tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a hétezer magyarországi építész fele rendszeresen részt vesz immár a szakmai napokon, ahol a gyártókkal és az anyagokkal is találkozhat, és fontos szakmai információkat kaphat. A Construma igazi kiállításcsokorrá vált, öt kiállítás együttesévé, amelybe az Otthon-Design, a Hungarotherm, a Reneo és az Urb:icon is beletartozik.

Az építkezők szempontjából is tudatformáló jelentőségű a rendezvény, hiszen az előrelátó vásárlónak már az építési telek kiválasztásánál szakember tanácsát kellene kérnie – hangsúlyozta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke. A korszerű, időtálló technológiák alkalmazása és beépítése egyre több megrendelő számára elsődleges szempont, olyannyira, hogy az építőanyag-kereskedők sem pusztán téglát, cementet és üveget adnak már el, hanem komplex megoldásokat – mondta Széman György, a szakmai szövetség elnöke. A szakkiállítások, mindenekelőtt a Construma és kísérőrendezvényeinek jelentősége éppen abban rejlik, hogy a felhasználói és beépítői tudást bővítő tárlattá voltak képesek alakulni. A recesszióban az építőipari ágazat a felkészülésre, megújulásra koncentrál, a kitörési pontot egyelőre az épületfelújításokban, korszerűsítésekben látják, az új épületek építése olyannyira visszaesett, hogy az még sokáig nem biztosítja a megélhetést. Az idén ötvenéves Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese, Matuz Géza a dánok példáját hozta fel, akik a nyolcvanas évek elején, a második olajválság után az akkor 99 százalékos energiafüggőségük csökkentésén kezdtek dolgozni, és mára nullára redukálták azt. A formálódó hazai épületenergetikai stratégia tétje nem kevesebb, mint az, hogy a korszerűsítések révén eljutunk-e a dánokig.

 

A válság ellenére vagy éppen amiatt van igény a rezsicsökkentő felújításokra
A válság ellenére vagy éppen amiatt van igény a rezsicsökkentő felújításokra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.