A fiatalok másokról szólnak

Egyedülálló kezdeményezést indított el 2011-ben a PwC Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Egyetemek és főiskolák fiataljainak írt ki Másokról szól címen pályázatot arról, mit tennének a társadalom fejlesztésének érdekében. A megszólítás rendkívül hatásosnak bizonyult: eredeti ötletek sorával jelezték a fiatalok, milyen problémákat kellene – véleményük szerint – megoldani. Idén másodszor hirdette meg a PwC Magyarország az akciót.

„Jövőre fel!” szlogennel futott be a BME csapatának az a koncepciója, amely a csurgói kistérség általános iskolásai közül negyvenet lát vendégül egy napra az egyetemen. Az 5000-es lélekszámú Csurgó halmozottan hátrányos helyzetben van, az egykori iskolavárosban már az is ritka eredménynek számít, ha a diákok eljutnak az érettségiig.

A vendéglátók arra próbálják ösztönözni a 7. osztályos gyerekeket, hogy kitartó tanulással tovább is léphetnek, az egyetem sem elérhetetlen cél számukra. Az egyetemisták mentorprogramot dolgoztak ki, amely hosszú távon is segítséget jelenthet. A hajléktalanóvodaként ismert nyolcadik kerületi Wesley János Óvodának szeretnének segíteni a „Szabad-e locsolni?” projektet benyújtó egyetemisták.

Pontosabban akciójukat már el is kezdték, amikor karácsonyi ajándékgyűjtésre vállalkoztak, amelyet a pályázat egy húsvéti ünneppel egészítene ki. Az óvodába járó 40 kisgyerek olyan halmozottan hátrányos helyzetben él, amelyet sokan el sem tudnak képzelni – írják pályázatukban.

A Margó projekt

Egészen újszerű programra vállalkozik az ELTE jogi karából verbuválódott csapatának Margó projektje. A Margó olyan programot kíván generálni, amelyet a tervek szerint évről évre megismételnének. 2013 januárjától három hónapig több ezer könyvet kívánnak összegyűjteni, amelyet az Akvárium klubház előcsarnokában helyeznének el, úgy, hogy speciális fényeffektussal világítanák ki a teret. Másnap reggeltől pedig az összegyűjtött könyvekből bárki kedvére válogathatna a kötetszőnyegből.

„Otthontalanok az otthontalanokért” nevet viseli a Matthias Corvinus Szakkollégium kezdeményezése. A kollégisták már korábban is segítettek a hajléktalanoknak, így többek között mentorprogramjuk keretében közreműködtek az otthontalanok körében végzett tehetségkutatásban. Újabb tervük szerint többnapos rendezvényt szerveznének a gyermekotthonok kis lakói és a tehetséges hajléktalanok között. A rendhagyó találkozást élményterápiás foglalkozásnak szánják.

Generációs összefogás

A győri egyetemek hallgatói „Klikk minden – kor” projektje a nemzedékek között átívelő összefogást kívánja erősíteni. Egy 140 fős győri idősek otthonában egyetemista önkéntesek tanítanák meg a bentlakókat a számítógép használatára, cserébe pedig az idősek életük tapasztalatait oszthatnák meg a diákokkal. Programukhoz vállalati támogatókra is számítanak, hogy minél több leselejtezett számítógépet juttathassanak el több idősek otthonába. A Szent István Egyetem jászberényi campusának hallgatói önkormányzata „Jászsági ökoösszefogás” elnevezésű pályázata Jászberény város, a kar, az ahhoz tartozó gimnázium és általános iskola érdekeit kívánja összekapcsolni. Az intézmények környezetének nagyszabású átalakítását egy ökonap keretében közösen végeznék el. A cél, hogy környezettudatos háromszintű bázisiskolát hozzanak létre.

Szavazott a közönség

A PwC Magyarország a pályázatokat közzétette a Facebookon, hogy a közönség is szavazhasson a pályázatokra. A közönségdíjat az „Együtt az elérhető tudásért” mottóval induló program nyerte el. A Studium Generale immár harmadik éve megrendezésre kerülő ingyenes Országos Próbaérettségi Nap újításaként kívánja pályázatával felkarolni a vidéki diákokat. A Corvinus Egyetem érettségi-előkészítő csapata 150 önkéntes bevonásával négy városból hívja budapesti megmérettetésre a tehetséges diákokat. A próbaérettségi nem csak egyszeri alkalmat jelent, a szervezők az értékelés után postán újabb és újabb feladatsorokat juttatnak el az akcióban részt vevő 70 diáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.