Álomgyártás tűvel, cérnával

Bumfordi gyermekrajzokat megmosolyogni nem nehéz, de azokat három dimenzióban életre kelteni embert próbáló feladat. Erre vállalkoznak a Te rajzolsz, én varrok alkotócsoport tagjai (főként otthon lévő anyukák), akik a rajzokból – az eredeti színeket, sőt a hangulatot is megtartva – plüss- vagy textilfigurákat készítenek.

– Miközben dolgozunk, arra gondolunk, hogyan örülnek majd a rajzokat beküldő gyermekek és a szüleik. És ettől mi is örülünk – meséli Szerényi Kata (képünkön), a mozgalom hazai megalapítója, aki most a kétéves kislányával, Laurával van otthon. Egy ismerőse hívta fel a figyelmét a Child’s Own Studio honlapra, amelyet egy kanadai anyuka, Wendy Tsao hozott létre. Kata – aki már tagja volt egy alkotóműhelynek a Facebookon – bedobta az ötletet, és pár hónapja meg is alakult a körülbelül harmincfős, az ország legkülönbözőbb részein élő nőkből álló csapat.

Nem a pénzről, hanem a gyermeki boldogságról szól az egész. A rajzfigurákhoz felhasznált anyagokat és a postaköltséget az önkéntes alkotók fizetik, pedig köztük is akad, aki nehéz körülmények között él. Az egyikük, egy negyvenöt éves anya azt írta a Facebook-csoportban: reméli, hogy még teljesül a vágya, és megláthatja a Balatont. Ám amikor egy kisgyerek álomvilágát kell formába önteni, nincs idő másra gondolni.

–Miután megkapok egy rajzot, felnagyítom, és részletekben kinyomtatom. Az egyes részekről pedig szabásmintát készítek. Fontos odafigyelni az arányokra és a legapróbb részletekre is – magyarázza Szerényi Kata, aki nőiruha-készítőként végzett, és néhány évig esküvőiruha-szalonban dolgozott. Közben iparművészek tervei alapján is varrt ruhákat. Ma már vendéglátó-közgazdászként keresi a kenyerét, az anyagok és a színek világa azonban nem engedi el azóta sem. Gyermeknapi pályázattal lépett a nyilvánosság elé a Te rajzolsz, én varrok csoport. 115 rajz érkezett, ebből húsznak a megvarrását vállalták. Csakhogy annyira elkapta őket a lelkesedés, hogy végül 55 figurát készítettek el és postáztak ki. Sok fotó és videó érkezett a hálás családoktól, így a gyerekek örömét az alkotók nemcsak elképzelték, hanem gyakran látták is. Közben felnőttpályázatot is kiírtak a Facebookon, itt huszonöt év fölöttiek gyermekkori rajzait várták. A 47 elküldött rajz mindegyikét megvarrják, és július végéig postázzák.

Fejér megyei állami gondozott gyermekek rajzaiból varázsolnak legközelebb kézzel fogható lényeket. – Az állami gondozott gyerekek azért a szívem csücskei, mert nincsenek szüleik, így ők sosem kapnak személyes, csak nekik szóló dolgokat. Márpedig ezek a figurák nagyon személyesek, hiszen ők maguk tervezték – mondja a Gárdonyban élő Szerényi Kata.

Sérült gyermekeknek is varrnak majd. Ahogy terjedt a mozgalom híre, az alkotóműhely már éves programot is kidolgozott. Hamarosan egyesületté alakulnak, így legalább magánszemélyektől elfogadhatnak támogatásokat; ez főként a postaköltségek kifizetésében segíthet. Kézműves-foglalkozásokat is tartanak szerte az országban, ilyenkor az alapanyagokra és a benzinre kénytelenek költeni.

A kislány, akinek a fejére egy madár szállt: ez volt a címe a rajznak, amelyet Kata eddig a legjobban szeretett megvarrni. Két-három éves kislány cérnaemberkéjét hívta életre. A „megrendelők” néha igencsak próbára teszik az anyuka varrónők fantáziáját. Ha különösen bonyolult a feladat, beindul a közös ötletelés, és a végén mindig meglelik a megoldást. Az utat egy újabb gyermeki mosolyhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.