Kevésbé fullánkos

Valószínűleg Stingnek sosem bocsátotta meg Stewart Copeland és Andy Summers, hogy 1984-ben feloszlott miatta a The Police. A békésnek nem mondható viszony, amelyet néha egy-egy verekedés is tarkított, háromfelé szakította karrierjüket.

Az utolsó csepp a pohárban állítólag az volt, hogy milyen dobgépet használjanak. S noha 2010-ben, a Rolling Stone Magazine olvasói Copelandet választották meg minden idők ötödik legnagyobb dobosának, a szólókarrierje valószínűleg Stingnek, polgári nevén Gordon Matthew Thomas Sumnernek jött be leginkább. Már unalomig ismert, hogy méhcsíkos pólójának köszönhette Fullánk becenevét, amely jól passzolt a húszas éveiben járó Sting stílusához is.

Hatvanévesen azonban már kevésbé csípősek a megjegyzései. A The Guardiannek adott interjúból az is kiderül, jóval kevésbé veszi komolyan magát. Hiába szólnak a hírek roppant egészséges életmódjáról, napi jógaóráiról, elkötelezett esőerdő-megmentési akcióiról, toscanai biobirtokáról, „bűnösen” élvezi az életet. Nem veti meg a jó bort, a fagylaltot és a csokoládét.

Cikkek sora foglalkozik Sting és felesége, Trudie Styler átlag hatórás, tantrikus szeretkezéseivel, a pletykák szerint megfordultak már partnercserélő klubokban is. Persze túl vagyunk a döbbeneten, hogy októberben ünnepelte hatvanadik születésnapját, de köszöni szépen, jól van, hiszen már több van mögötte, mint előtte, és így jóval intenzívebben éli meg, amik vele történnek.

Kevesek kiváltsága volt a hatvanadik születésnapi jótékonysági koncertje. Egyrészt azért, mert pokoli drágán adták a belépőt, a bevétel a szegénységgel küzdő Robin Hood Alapítvány számláját gazdagította, másrészt mert szó szerint pillanatok alatt keltek el a jegyek.

Őrült tömegek vártak a művészbejárónál is, hiszen fellépett Lady Gaga, Stevie Wonder, Bruce Springsteen és Billy Joel is. A The Police feloszlása óta tizenhárom albumot adott ki Sting, szólókarrierje huszonötödik évfordulójára gyűjteményeket, dupla CD-t és ingyenes Ipadalkalmazást is kibocsátott. Így is sokan sírják vissza a The Police-t, valószínűleg nekik kedveztek, mikor 2007-ben bejelentették: egy turnéra újra összeállnak.

Sting számára az elmúlt negyedszázad komoly üzleti siker: világszerte több mint százmillió példányban adták el lemezeit. Olyan dalokat énekelt, amelyek valóban kultikussá váltak. Favoritok: a Fragile, az Englishman in New York, az If I Ever LoseMy Faith in You vagy a Desert Rose.

Sting honlapján, a napi idézetek között, a minap az jelent meg: „Érdektelenek azok a számok, amelyekben azt éneklik, szeretlek, és te viszontszeretsz. Sokkal izgalmasabbak: a szeretlek, de te mást szeretsz.” Nyilván nem véletlen, hogy az énekes legtöbb dala erre a magányosság attitűdre épül.

Persze nem dobta sutba a régi The Police-os számokat sem, újra és újra előkapja, áthangszerelve rögzíti, a koncertek állandóan kikövetelt dalai: például a Message In The Bottle, a Walking On The Moon, a Roxanne vagy az Every Breath You Take.

Ne titkoljuk, azért bevállalt olyan tucatárut is,mint az All for Love, amely a Három muskétás című film betétdala volt. A siker szempontjából neki, Bryan Adamsnek és Rod Stewartnak volt igaza, a szám öt héten át vezette az amerikai toplistákat.

Azért persze a vitrinje is tele, van benne Golden Globe, temérdek Grammy, Emmy és tiszteletbeli doktori cím. Az Oscar-szobor kimaradt, csak jelölések jutottak neki a dalokért. Ráadásul rajongói is töretlenül imádják, a Facebook-oldalát 2,2 millióan lájkolták.

Sorsszerű, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás napján Sting-koncert volt hirdetve. Toscanai házából interneten akarták közvetíteni szűk közönségnek. Majdnem lefújták az eseményt, aztán úgy döntöttek, a Fragile-t eljátsszák a támadásban elhunytak emlékére. A közönség kérésére aztán folytatták az estét.

Sting az utóbbi időkben a klasszikus zene és a szimfonikus zenekarok felé fordult, nyilván izgalmasabb a járatlanabb terep. A Symphonicity-turnéval kétszer is volt Magyarországon. Budapestre lassan hazajár, nyolcadszor fog fellépni a magyar fővárosban. Kár, hogy a The Police-szal nem tette meg.

Sting
FORRÁS: LIVE NATION ENTERTAINMENT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.