Szénmérgezett gulyás

Már bőven mínuszba hajlik a hőmérő higanyszála a pesti éjszakában, ezért is furcsa jelenség hosszan kígyózó sort látni az utcán. Az egyik felkapott szórakozóhely előtt toporgó fiatalok állnak. A sor két óra elteltével sem csökken, a koncertjegyek ugyanis már elővételben elfogytak.

A klubban a The Carbonfools játszik. A színpad felé ácsingózó fiatal lányok teljes átéléssel mormolják az angolul megszólaló, elektronikus hangzású, a rock, a blues és az 1970-es évek végén elindult „új hullám” (New Wave) elemeiből is építkező számokat. A bugyik még nem röpködnek a levegőben, a hangulat viszont elég közel jár ahhoz. A színpadon zenélő „Szénbolondok” a nevük ellenére nem messzi földről jöttek, hanem csak az egyik szomszédos kerületből.

A Carbonfools. Operabetét is hallható az egyik számukban
A Carbonfools. Operabetét is hallható az egyik számukban

– Akkor miért angolul énekelek? A mi zenénkre ez sokkal kényelmesebb. Szöveget írni is – magyarázza Fehér Balázs, az együttes frontembere és egyik dalszövegírója. Az sem titok, hogy külföldre kacsintanak: angol névvel talán könnyebb a Lajtán túl is befutni.

Az ezredfordulón alapított bandához 2006-ban csatlakozó Balázzsal új fordulatot vett a Carbonfools zenei iránya. Az alapító DJ Titusz, az elektronikáért is felelős dalszövegíró és Tóth Szabolcs szitárművész eredetileg egy instrumentális csapatot hozott létre. Az első nagylemezük Poisoned Goulasch (Mérgezett gulyás) címmel jelent meg.

Az időközben jó pár tagcserén átesett beatcsapatnak – amelynek jelenlegi formációjában még Keleti Tamás dobol, Fekete István gitározik, Miklós Milán basszusgitáron játszik – már a harmadik albuma, a Carbonsoul című pörög. A Hideaway című slágernek is köszönhetően utolérte őket a „rocksztárjelenség” is. – Volt már, hogy feljött egy lány a színpadra és megcsókolt. A rajongói levelek is egyre cifrábbak – vallja be az énekes.

A népszerűségért azonban keményen meg kellett dolgozniuk. – Egy-egy buli után nem tudunk megszólalni. A színpadról lelépve hatalmas űr keletkezik az emberben, ami bizony érdekes élmény, annak minden szépségével és ijesztő részével együtt – meséli Balázs. Szerinte a siker titka az, hogy nincs titok, ellenben van rengeteg munka. Csak pillanatokra érzi azt, hogy már eljutottak valahova.

Ha Balázs ül a népszerű videomegosztó honlap elé, Prince biztosan bekerül a „virtuális zenegépébe”. – A szellemiségét, az őt körülvevő misztikumot szeretem. Ez lenne a cél, ilyen „földön kívüli” jelenséggé válni – emeli magasra a lécet az énekes.

Balázs zenészcsaládból származik. Édesapja Fehér András operarendező, Fehér Pál európai hírű tenorista fia. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanító Fehér András az együttes Sunset című számában énekli az operabetétet. – Óriási élmény volt együtt dolgozni édesapámmal. Furcsa is egyben, hogy nekem kellett neki dirigálni – teszi hozzá nevetve. A Carbonfools most minden erejét a negyedik albumra összpontosítja. Nagy költségvetésű, világszínvonalú klippel készülnek a tavasszal megjelenő korong egyik dalához. A „földön kívüli” érzésért, no meg a klubok előtt álló sorok végtelenítéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.