Ír börtönbe kerül az ír gázoló?

Bár már láthatóan az ír bíróság is unja a Magyarországon „az ír gázolóként” elhíresült Francis Ciaran Tobin és védője időhúzását, az ír joggyakorlat ismerői szerint Tobin soha nem lesz a magyar büntetés-végrehajtás lakója.

Tíz éve, 2000. április 9-én Francis Ciaran Tobin ír állampolgár Leányfalu belterületén a megengedettnél nagyobb sebességgel haladva, egy előzés után Volvójával felrohant a járdára, és halálra gázolt egy öt- és egy kétéves gyermeket. Még tartott a nyomozás, amikor félmillió forint óvadék ellenében, egy családi eseményre hivatkozva, Írországba utazhatott. Magyarországi kiküldetése 2000 novemberében lejárt, azóta hivatalosan nem volt Magyarországon. Távollétében a bíróság három év börtönre ítélte azzal, hogy másfél év után feltételesen szabadlábra bocsátható. A bíró ezt azzal indokolta, hogy Tobin, külföldiként egy magyar börtönben lényegesen nagyobb megpróbáltatásnak lenne kitéve.

Magyarország európai elfogatóparancsot adott ki Tobin ellen, Írország azonban arra hivatkozva tagadta meg a végrehajtást, hogy Tobin nem szökött meg, hanem a magyar hatóságok beleegyezésével hagyta el az országot. Különben is: Írországban elképzelhetetlen, hogy valakit a távollétében ítéljenek el, s az ír jog szerint Tobin különben sem lépte túl az adott úton érvényes sebességkorlátozást oly mértékben, amely letöltendő szabadságvesztés kiszabását indokolta volna.

A Magyarországon nagy felháborodást kiváltó ír döntés hatására a magyar diplomácia és az igazságügyi kormányzat minden lehetséges fórumon nyomást gyakorolt Írországra kiadatási gyakorlatának megváltoztatására. Egyidejűleg a parlament módosította a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy a jövőben óvadék ellenében se hagyhassa el az országot az a külföldi, akit nyolc évnél súlyosabb büntetéssel fenyegetett bűncselekménynyel gyanúsítanak, vagy aki tettével emberek halálát okozta.

Többéves küzdelem eredményeként Írország „megadta magát”. Az új ír joggyakorlatra hivatkozva 2006. január 12-én őrizetbe vették Tobint. Később óvadék ellenében szabadon engedték, jelenleg 9000 eurós óvadék fejében van szabadlábon. Útlevelét leadatták, Írországot nem hagyhatja el, hetente háromszor jelentkeznie kell a lakhelye szerinti rendőrségen.

Úgy tűnt, a Tobin-ügy végére hamarosan pont kerül. Eredetileg 2009. november 25-én döntött volna az ír bíróság a kiadásáról, azonban a védelem kérésére december 2-ára halasztották a tárgyalást, de akkor sem született döntés – ismét a védők kérésére. Az ír joggyakorlat ismerői szerint a február első napjaiban várható fordulón sem várható döntés. Bárd Petra jogász, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója nem tartja valószínűnek, hogy Írország megpróbálná elszabotálni a Tobin-ügyet, bár a védelem nyilván mindent megtesz a döntés elodázásáért. „Azonban a decemberi tárgyaláson – emlékeztetett Bárd – a bíró nyomatékosan leszögezte, hogy szeretné, ha történne már valami az ügyben.” Így nem kizárt, hogy a következő tárgyaláson meghozza döntését, amit persze a védelem megfellebbezhet. Szerencsés esetben 2010 végére lezárulhat az ír eljárás.

Azonban mindez még nem jelenti azt, hogy Tobint Magyarországra hozzák, hogy leülje a büntetését. Sőt! Bárd Petra arra számít, hogy a procedúra végén Írország felajánlja a magyarországi ítélet végrehajtását. A jogásznő szerint a célszerűség azt kívánná, hogy Tobin ír börtönbe kerüljön, elsősorban humanitárius megfontolásból – Írországban például könnyebben tarthatna kapcsolatot a családjával. Nem zárható ki, hogy hazájában Tobin többet ülne, mint Magyarországon, a magyar bíróság azért tette lehetővé a hároméves büntetés felének kitöltése esetén a feltételes szabadlábra helyezését, mert külföldi. Írországban azonban nem külföldi, így ott ezen a címen nem járna neki extra kedvezmény.

Francis Ciaran Tobin a dublini bíróság elé áll
Francis Ciaran Tobin a dublini bíróság elé áll
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.