Gyilkosság néhány doboz tojásért

Budapesten élő lánya kérésére szomszédjai mentették tegnap annak a 77 éves embernek az értékeit, akit szombat éjjel gyilkoltak meg az oroszlányi Nyíres dűlőben.

Gödrös út visz be a Nyíres-dűlőbe, ahol korábban az oroszlányi polgárok, munkások építettek maguknak hétvégi házakat. Villany van, vezetékes gáz nincs, a vizet sok helyen ásott kútból húzzák fel. A dűlőben négyszázan élnek, közülük sokan nyugdíjas bányászok, akik gyerekeikre hagyták oroszlányi panellakásukat. Az idős embereket a kiskertek csalogatták ki lakni a „Nyíresbe”. Egykori munkatársak jöttek össze, iszogattak, beszélgettek esténként, akkor még eszükbe sem jutott becsukni a kertkaput.

– A bányásznak tekintélye volt, még a kocsmáros sem csapta be a sörhabbal – mondja egy helybeli idős ember.

A szombat éjszaka saját udvarán agyonvert Vili bácsitól pár kiló fagysztott húst, tojást, s egy gázpalackot vittek el a tettesek. Az áldozat kertjéből talicskán tolják át magukhoz a zsákolt szenet a szembeszomszédok. Az idős férfi fővárosban élő lánya kérte meg őket az értékmentésre.

– Legalább harminc éve éltözvegyen – mondja róla legközelebbi barátja. – Bányász volt, de szeretett kertészkedni, jól érezte magát itt. Sokat beszélgettünk, mérgelődtünk a politikán, felidéztük a régi élményeket.

– Állítólag az itteniek jótevője volt – vetem közbe.

– Az udvarába nem engedettbe idegent, de akit ismert, annak adott tojást, esetleg némi pénzt is. Sok neki sem volt.

A 77 éves ember bérbe adta oroszlányi paneljét, s nem vágyott oda vissza. Lánya gyakran meglátogatta. Vili bácsi naponta főzött, s ellátta magát.

A dűlőben egyébként új házak is épültek, garázsukban jó autók állnak. Feltűnik, hogy sok a kutya ezen a településrészen. Vili bácsinak is volt egy, a Gömbi, de azt már elvitték a sintérek. Az udvari hóban látható még az áldozat vére. A rendőrök szerint szombat este kicsalták a kapuhoz, ott leütötték, odavonszolták a kutyaházhoz, s halálra verték.

– Az ilyen vadállatokat fejbe kéne lőni! – kiabál be az utcáról valaki.

Az úton egy fiatalember a buszmegállóhoz gyalogol. Elviszem autóval.

– Tavaly kergetett ki bennünket ide a válság Oroszlányból – mondja a szakközépiskolába járó fiatalember. – Nem lenne itt rossz, csak sötétek az utcák, sok a lopás. A múltkor motoszkálást hallottam a pincénkből, légpuskával kergettem el a tolvajokat. Ugyanannak a családnak a gyerekei voltak, akik a bácsit megölték. Az oroszlányi romákkal semmi gondunk nincs, a Hevesből betelepülőkről ez nem mondható el.

Danó Ibolya, a város cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is azt mondta: a környéken lakó 200 roma jól beilleszkedett, de a K. család felháborító módon rettegésben tartotta az embereket.

– Szombat este engem is ki akartak csalni valakik az utcára – magyarázta egy környékbeliférfi. – Karosszékemben olvastam, amikor észrevettem, hogy széndarabokkal, dobálják a házat. Szerencsére én nem mentem ki.

A rendőrök – mint azt Gorgosilits Fábián dandártábornok, Komárom–Esztergom megyei rendőrfőkapitány elmondta – nyomkövető kutya segítségével gyorsan elfogták a gyilkosság gyanúsítottjait: a 19 éves K. J. beismerte, hogy szombat este 18 éves testvérével, K. H.-val, valamint 18 éves hölgyismerősükkel, és egy 13 éves lánnyal Vili bácsi háza előtt jutott eszükbe, hogy pénzt szereznek az idős férfitől, akit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy életét vesztette.

Pénzt nem találtak a lakásban, a zsákmányuk néhány doboz tojás, egy gázpalack, valamint pár kiló fagyasztott csirkehús volt. A 13 éves lány is végignézte az emberölést, ám életkora miatt őt nem lehet felelősségre vonni, a másik három gyanúsítottat a bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.