Hollandiában halálos tanácsokat adnak a hálón

A Holland Egyesület a Szabad Halálért (NVVE) tegnap közzétett világhálós oldala abban kísérel meg segítő kezet nyújtani, hogy az életükkel végezni akarók ne a kötélen végezzék, ne az emeletről ugorjanak ki, vagy a villamos, a vonat alá vessék magukat, hanem válasszák az eltávozás kevésbé durva változatát, azaz mérgezzék meg magukat.

A "csendes öngyilkosság" kivitelezéséhez szükséges gyógyszerek, valamint a használati útmutató kiagyalói arra hivatkoznak, hogy ez az általuk propagált módszer sokkal kíméletesebb módja a halálnak, nem viseli meg a környezetet.

A honlap heves vitát váltott ki Hollandiában az eutanáziáról. "Mindenkinek joga van a méltó halálhoz. Az öngyilkosság kegyetlen módjai nemcsak az azt végrehajtó embereknek szörnyűek, hanem a hozzátartozóiknak is" - vélte Petra de Jong, az NVVE főnöknője, a de Volkskrant című holland napilapnak adott interjújában.

A holland törvények 2002 óta bizonyos ellenőrzött körülmények között megengedik az aktív eutanáziát, ezért most a hatóságok azon morfondíroznak, hogy a honlap megsérti-e ennek szellemét, ami nem jelenti azt, hogy bárkit szabad lenne öngyilkosságra buzdítani.

A szervezet most azzal érvel, hogy az ajánlott gyógyszerek csak vényre kaphatók, és tagjaik csak 16 éven felüliek lehetnek. Ezzel szemben, aki befizet a szervezetnek egy minimális összeget, az automatikusan taggá válik, tehát a labilis tinédzserek is könnyen kaphatnak önmegsemmisítő "tanácsokat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.