Újabb 200 automata trafipaxot tesz ki a rendőrség

Az objektív felelősség bevezetése óta (bizonyos szabálysértésekért az autó tulajdonosa is büntethető, ha nem derül ki, valójában ki volt a szabálytalankodó) országosan 607 ezer közigazgatási eljárást indított a rendőrség. A havi 33 ezer eljárás 80 százalékát gyorshajtás miatt rendelik el. A nulla tolerancia jegyében 15 ezer jogosítványt vettek el a helyszínen ittasan vezető sofőröktől.

Samu István vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója kedden az objektív felelősség és a nulla tolerancia múlt évi bevezetésével, illetve a bírságolási gyakorlat és a büntetőpontrendszer szigorításával magyarázta, hogy az idén tovább javult a közlekedésbiztonság. Megerősítette: Magyarország már teljesítette uniós vállalását, s olyan intézkedéseket vezet be, amelyek hatására 2010-ig 2001-hez képest 30 százalékkal csökkenti a közlekedési balesetekben elhunytak számát. A következő cél, hogy 2015-re (2001-hez képest) a felére csökkentsék ezt a számot.

A rendőrség a jövő őszig 200 új automata sebességmérőt telepít a közutakra, 31 modern traffipaxot pedig még az idén munkára fog az autópályákon. Marad a szigor az ittas vezetőkkel szemben, mivel Magyaroszágon a személyi sérüléssel végződő közlekedési balesetek 12 százalékát részegek okozzák. Samu hangsúlyozta, hogy nemcsak a részeg sofőrökkel van gond, hanem az ittas kerékpárosokkal és gyalogosokkal is.

Samu István emlékeztetett rá, hogy jogszabály-módosítás miatt az eddigieknél szigorúbban büntetik a rendőrök azokat, akik kézben tartott telefonon beszélnek vezetés közben, nem kapcsolják be a biztonsági övet, nem használják az előírt biztonsági gyermekülést az autóban, vagy bukósisak nélkül motoroznak. A bírság "objektív", azaz a rendőrnek nincs mérlegelési joga.

Habis László Eger polgármestere kipróbálja vezetés közben az ittas járművezetés szimulálására szolgáló speciális szemüveget
Eger, 2009. november 10. Habis László Eger polgármestere kipróbálja vezetés közben az ittas járművezetés szimulálására szolgáló speciális szemüveget, a Nemzeti Közlekedési Hatóság közlekedési rutinpályáján. A szemüveget felvevő a lencséken keresztül úgy látja a világot, mintha ittas lenne. Az eszközzel közlekedésbiztonsági roadshow-t rendeznek Heves megye valamennyi rendőrkapitányságának területén, ahol rutinpályákon tapasztalhatják meg a résztvevők az ittas vezetés veszélyét. Heves megyében a közúti ellenőrzések során 2009 első kilenc hónapjában 792 gépjárművezetőről derült ki, hogy ivott, mielőtt volánhoz ült. A statisztikák szerint a megyében minden hetedik sofőr, aki balesetet okozott, ittas volt. MTI Fotó: Tréba Ákos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.