Rács mögött marad Polanski

A filmrendező elveszítette az első csatát Svájcban: nem bocsátották óvadék ellenében szabadlábra. Akár élete végéig börtönben maradhat.

A svájci hatóságok tegnap elutasították, hogy óvadék ellenében szabadon bocsássák Roman Polanskit, a szeptember végén, több évtizedes elfogatóparancs alapján őrizetbe vett filmrendezőt. Az igazságügyi szóvivő, Folco Galli ezt az Oscar-díjas művész szökésének eshetőségével indokolta. Svájci szakértők egyébként nem tudtak felidézni esetet, amikor kiadatási ügyben valakit óvadékért szabadon bocsátottak volna a helvét államban.

Roman Polanski a Zongorista forgatásán. Úgy tűnik, nem ússza meg a kiadatást
Roman Polanski, director of the new film "The Pianist" is pictured in this undated publicity photograph. Polanski received an Academy Award nomination as best director for his work on the film, as nominations for the 75th annual Academy Awards were announced by the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences in Beverly Hills, February 11, 2003. The Academy Awards will be presented in Hollywood March 23, 2003. NO SALES BW ONLY REUTERS/Guy Ferrandis/Focus Features/Handout

A 76 éves, lengyel-francia rendező akár hónapokra Zürichben maradhat, amíg ügyvédei a fellebbezési fórumokat végig nem járják: most arra összpontosítanak, hogy a kiadatás nem vonatkozik védencükre, mivel büntetési tétele, amelyet a 70-es években a kiskorú Samatha Geimer megrontásáért róttak ki rá, nem éri el az egyéves szabadságvesztést, és letöltötte büntetését azzal, hogy 42 napot pszichiátriai vizsgálaton töltött, mielőtt elhagyta az USA-t.

Ha Polanskit kiadják, még ha csak pár évre ítélik is, mert megszökött az igazságszolgáltatás elől, ez korára tekintettel akár tényleges életfogytiglant is jelenthet. Sőt a kiadatás sem szükséges ehhez. Egy brit állampolgár, Gary McKinnon ügyvédei például hét éve hadakoznak sikeresen a Pentagon számítógépes rendszerébe való illetéktelen behatolással vádolt védencük kiadatása ellenében, ám ez azt jelenti: McKinnon azóta is rács mögött ül Nagy-Britanniában. Elképzelhető Polanski győzelme is. Ehhez ki kell mondani, hogy a ma már nem élő bíró megszegte a vádalkut annak idején.

A keddi The Wall Street Journal rámutat: a szeptember 11-i terrortámadások óta az USA nagy figyelmet fordít a kiadatási egyezmények jobb végrehajtására. Tavalyra példátlanul sok, 579 fő kiadatását érte el, több mint a kétszeresét a 2000-esnek. Polanski ügye csak a művész ismertsége miatt kap nagy médiafigyelmet, amúgy a rendező "kis hal". Az FBI toplistáján a többi közt egy feltehetőleg Kubában élő fegyveres rabló, egy Mexikóban eltűnt gyilkos és kábítószer-kereskedő, illetve Oszama bin Laden terroristavezér található a többi közt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.