Centrum-ügy: gyanúsított rendőrtisztek

Egy terézvárosi rendőr alezredest, s további három rendőrtisztet is gyanúsít az ügyészség a Centrumféle vesztegetési ügyben, melynek velük együtt már kilenc gyanúsítottja van.

Négy hivatásos rendőrtisztet is gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Centrum Parkoló Kft.-t érintő terézvárosi vesztegetési ügyben, a vádhatóság velük együtt eddig már kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként – tudta meg a Népszabadság. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella lapunknak elmondta: egy, már nyugdíjas kőbányai rendőrt, valamint három terézvárosi rendőrtisztet is gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozóhatóság hivatali visszaélés bűntette miatt.

Ők szolgálati helyzetüket kihasználva rábírták Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterületfelügyelet már előzetes letartóztatásban lévő volt vezetőjét arra, hogy a VI. kerületben szabálytalanul parkoló gépkocsijaikra felszerelt kerékbilincset – a rögzítés költségeinek megfizetés nélkül – szereltesse le. A volt kőbányai rendőr önmaga ügyében járt el, míg a VI. kerületi kapitányság egyik főhadnagya, s egyik zászlósa a kapitányság magas rangú vezetőjét, egyik alezredesét kérte meg arra, hogy érdekükben járjon közbe Farkas Kálmánnál.

A három aktív rendőrtisztet a budapesti rendőrfőkapitány egyelőre nem függesztette fel állásából. Ennek magyarázata Skoda Gabriella szerint az, hogy „ügyük nem a szolgálati viszonyukkal kapcsolatos”. Előzetes letartóztatásukat a vádhatóság nem kezdeményezte, így ők munkájuk ellátása mellett szabadlábon védekezhetnek.

Emlékeztetőül: Farkas mellett az ügy másik főszereplője Dudás Gábor, a Centrum Kft. vezérigazgatóhelyettese, kettejüket augusztus 10én érték tetten, amikor Dudás 215 ezer forintot adott át a kft. székhelyén Farkasnak. Rajtuk kívül még három terézvárosi közterületfelügyelőt is meggyanúsítottak a közelmúltban, mivel nagy valószínűséggel valamennyien vettek át Farkas Kálmántól az úgynevezett ösztönzési pénzből, cserében azért, hogy minél több esetben rendeljék el a kerékbilincs felszerelését.

Nekik hivatalos személy által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt kell majd bíróság elé állniuk. A közterületfelügyelők a kerékbilincs fel és leszereléséhez a Centrum Kft.t vették igénybe, a cég bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott, így érdekelt volt abban, hogy a közterületesek minél több autóra tetessenek kerékbilincset. A gyanú szerint Farkas Kálmán 2008-ban és 2009ben havonta 500-800 ezer forint közötti ösztönzési pénzt fogadott el.

Skoda Gabriella tájékoztatása szerint a bíróság a kilenc gyanúsított közülük csupán Farkas Kálmánt helyezte előzetes letartóztatásba még szeptember 12én, ezt a közelmúltban két hónappal meghosszabbította. Kérdésünkre azt is elmondta, a nyomozás továbbra sem terjed ki a Centrum Kft. más kerületekben végzett tevékenységére. Ám ha a megalapozott gyanúhoz szükséges bejelentés, feljelentés vagy dokumentum jut az ügyészség tudomására, akkor más városrészekben is elindulhat a nyomozást.

Sok pénzért bilincseltek
Terézvárosban már rájöttek, hogy a kerékbilincs nem más, mint pénzbehajtás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.