Brutális eljárás egy ittas ember ellen?

Feljelentést tett a Szegedi Nyomozó Ügyészségen Németh János szegedi lakos, azt állítva, hogy hétfőre virradó éjjel előállítás és kihallgatás közben a rendőrök bántalmazták súlyosan ittas állapotban lévő nevelt fiát. A rendőrség cáfolja, hogy megverték a fiatalembert, a nyomozó ügyészség három napon belül dönt arról, hogy indít-e nyomozást.

Németh János feljelentésében azt állítja: erősen ittas állapotban lévő, alkoholbeteg nevelt fiát hétfőre virradó éjjel Szegeden, a Napfény Tesco áruház környékén fogták el a rendőrök. A nevelőapa egy tanúra hivatkozik, aki látta, amint a részegségtől járni alig tudó 28 éves férfit egy rendőr pofon vágta, majd amikor a földre esett, többször belerúgott. A szemtanú rászólt a rendőrre, mire - állítása szerint - a rendőr őt is megkergette. A feljelentés szerint, miután az ittas fiatalembert, V. Pétert előállították a szegedi rendőrkapitányságra, ott egy másik tanú - V. Péter barátnőjének ismerőse - látta, amint a kihallgatószobában megütik. A fiatalember annyira ittas volt, hogy nem tudta bediktálni a személyi adatait, bevizelt és székletet ürített - adatait az ismerőse mondta meg a rendőröknek.

A fiatalember a feljelentés szerint az addiktológián, egy kórházi ágyon tért magához. Zárójelentésében az szerepel, hogy "a rendőrök előállították, eljárásuk után elbocsátották, majd a Párizsi körúton autók között közlekedett, ezért mentő segítségével osztályunkra szállították". A zárójelentésből az is kiderül, hogy hajnali 3 óra 43 perckor sem lehetett vele érdemben beszélni, és az alkohol hatására még akkor is járóképtelen volt.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre írásban közölte: a Napfény Tesco biztonsági szolgálata értesítette a rendőrségi ügyeletet, hogy egy fiatal férfi az áruház területén felbontott egy üveg whiskyt, a felét megitta, majd egy próbafülkében székletet ürített, aztán a biztonsági őröknek ellenszegülve távozott. A kiérkező járőrök a közelben vonták intézkedés alá. A szóvivő szavai szerint a rendőrök "a férfi két kezét megfogták, majd kibillentették egyensúlyából". Mivel nem igazolta magát, előállították a rendőrkapitányságra. Miután az adatait megállapították, szabálysértési feljelentés készült ellene - cselekedete szabálysértésnek minősül, azt az eljárást pedig nem a rendőrség folytatja le. Szenti Szabolcs szerint mindenben a rendőrségi törvény előírásai szerint jártak el.

A szóvivő szerint ezután a férfit szabadon bocsátották. Szenti Szabolcs szerint két óra ötven perckor észlelte a járőr, hogy V. Péter a Párizsi körút egyik házának kapujában fekszik, úgy, hogy a feje lelóg a lépcsőről. A rendőrök megszólították, de mivel egyetlen kérdésre sem tudott válaszolni, "életének és testi épségének védelmében" mentőt hívtak hozzá, amely az addiktológiai osztályra szállította.

A nevelőapa szerint a fiú által elkövetett szabálysértés nem indokolja a rendőri brutalitást. Az is kérdés, hogy a járni és beszélni nem tudó fiatalembert miért küldték ki az utcára ilyen állapotban, miért nem hívtak hozzá azonnal mentőt.

Imolya Imre, a Szegedi Nyomozó Ügyészség vezetője kérdésünkre azt mondta: három napon belül döntenek arról, hogy indítanak-e nyomozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.