Rendőrségi riasztó idős embereknek

Június közepén megöltek egy idős házaspárt - a hetvenkilenc éves férfit és hetvennégy éves feleségét - Mezőtúron. Sokak szerint a kiszolgáltatott, magányos emberek másutt is könnyű prédái a bűnözőknek.

- A botommal támasztom ki az ajtót, van egy ugatós kutyám, és ha napközben idegeneket látok kószálni a környéken, éjszaka inkább ruhában fekszem le, mert ha szaladni kell a szomszédba segítségért, hamarabb odaérek - meséli Zsuzsi néni Mezőtúron. Neki korábban többtucatnyi tyúkját, almafájának termését s az udvarában lévő üres vashordóit ellopták. Nemrégiben jelentkezett abba a sértett- és idősvédelmi programba, amelyet a mezőtúri rendőrkapitány, Szakács László kezdeményezésére indítottak az alföldi városban.

A rendőrök a város szélén élő vagy korábban bűncselekmény áldozatává vált idős embereknek riasztóberendezéseket vettek, s a házakra jól látható helyen táblát helyeztek el, amelyen ez a felirat szerepel: "Az ingatlant a Mezőtúri Rendőrkapitányság közterületi áldozatvédelmi csoportja kiemelten ellenőrzi!" Pályázati segítséggel húsz mobiltelefont osztottak szét a védelemre szorulóknak, amelyekről gyorshívással tárcsázható a rendőrség, a mentők, a tűzoltók és a háziorvosi szolgálat.

Ám a június közepén történt mezőtúri kettős gyilkosságot talán akkor sem sikerült volna megakadályozni, ha az áldozatok résztvevői lettek volna e programnak. A nyomozás eddigi adatai szerint ugyanis a házaspár ismerte az elkövetőt - tudtuk meg Szabó Zitától, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől -, így az idős emberek vélhetően bizalommal voltak a halálukat okozó 35 éves férfi iránt. Azt, hogy tettét miért követte el, nem derítették ki: az elmúlt napokban a Mezőtúr melletti Peresi-holtágnál elfogott gyanúsított kihallgatása még tart.

Jól érzékelhető a mezőtúri idős emberek félelme. Manapság kevesen élnek többgenerációs családokban, a nagyapa, nagyanya gyakran marad magára. A hozzátartozók, ha vannak, olykor távoli vidéken élnek. A falu szélén vagy egy kisebb város külső utcájában már a szomszédok közelsége sem jelent védelmet. Az egyedül maradt hetven-nyolcvan évesek kedvelt célpontjai a csalóknak, a besurranó tolvajoknak. Őket csapják be a leghamarabb "álruhás" gáz- és villanyszerelők.

A mezőtúri rendőrkapitány azt mondja: a mai idősek még egy másik korban szocializálódtak, többnyire bíznak az emberekben. Így gond nélkül beengedik, aki csak útbaigazítást kér, mintha valakit keresne, aztán egy óvatlan pillanatban elviszi a megtakarított pénzüket. Hálószoba, nagyszekrény, a párnaciha alá - jellemzően ide rejti sok idős ember a pénzét, így a rejtekhelyet sem kell sokáig keresni. Mivel az idősek takarékosak, így modern zárakra sem költenek: a régi, sima kulccsal záródó faajtót elegendőnek tartják.

A falvakban és a kisvárosokban sokszor kényszerből maradnak magukra az idősek. A leszakadó térségekben nincs munka, a fiatalok, középkorú felnőttek gyakran távoli vidékre költöznek a megélhetésért. Az öregek nehezen mozdulnak velük, inkább maradnak. Szarvák Tibor szolnoki szociológus szerint nem véletlen, hogy ma a szociális munkások képzése egyre inkább az idősek gondozására irányul.

- A gyerekeik helyett "idegenek" nyújtják azt a gondoskodást, amit korábban a többgenerációs családokban megkaptak - mondja a szociológus, hozzátéve: a boldogulás ma jóval erősebb egy-egy ember értékrendjében, mint a szülőkkel való törődés.

Mezőtúron a kettős gyilkosság óta több, egyedülálló nyugdíjas jelentkezett a rendőrségen, s kérte: vegyék be őket is a sértettvédelmi programba. A visszajelzések azt igazolják: nem csak itt igénylik a kiszolgáltatottabbak a védelmet, a mezőtúri program iránt az ország több településéről ugyancsak mutatkozik érdeklődés.
A zárcsere, a riasztó felszerelése azonban kevés: arról is meg kellene győzni az időseket, hogy a világ megváltozott, a gyanakvás és az óvatosság ma már elengedhetetlen. És e munkának talán ez a legnehezebb része.

Idős házaspár egy Mezőhék melletti tanyán. Csak magukban bízhatnak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.