Lopás-e a közterületi cseresznyeszedés?

Közterületen áll az a cseresznyefa, amelyről többen megpróbáltak gyümölcsöt szedni a baranyai Drávaiványiban. Egy helybeli légpuskával rálőtt az alkalmi cseresznyeszüretelők egyikére. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

- A Dezsőnél elszakadt a cérna - mondja a Baranya megye Drávaiványi polgármestere, Csorba Lajos. - A mi falunkban sok a tolvaj, előfordult, hogy a 221 lakosból egyszerre heten ültek börtönben. A becsületes emberek el vannak keseredve: amit termelnek, más szedi le.

Vida Dezső ezért lőtt. A 72 éves férfi élettárásával egy háromszobás házban lakik. Az évtizedekig a mezőgazdaságban dolgozott, a kertje példásan ápolt. Pedig bal lába - a tbc szövődményeként - merev. A kertet és a baromfiudvart drótkerítés óvja és két kutya vigyázza. Néha hiába. A falu száz portájának nagyjából fele rendezett, a másik felét azonban felveri a gaz. Vida szerint a gaztermelők közül sokan mások kertjében szüretelnek. Azt mondja:

- Akik az én cseresznyémet lopták, azoknál is csak gaz nő.

A megdézsmált fa nem Vidáék kertjében áll, hanem a házuk előtt. Vida Dezső úgy gondolja, hogy mivel a fát ő ültette és gondozza, a gyümölcs őt illeti. Mégis szedi, aki arra jár. Hétfőn este kilenckor két férfi és két tizenéves fiú esett neki a gyümölcsnek. Vida élettársa rájuk szólt, s ők elmentek. Öt perc múlva újra ott voltak. Vida így idézi fel az esetet:

- Elegem lett, mert a szomszédoktól hallottam, hogy ez a két férfi minden este rájár a cseresznyénkre. Felkaptam a légpuskámat, kimentem a ház elé. Erre mind a négyen kényelmesen hazafelé indultak. Én meg húsz méterről célba vettem az egyik férfi hátát. Tudtam, hogy nagy bajt nem okozhatok, legfeljebb megcsípi egy kicsit.

Vida Dezső eltalálta az egyik férfit. Ő és társa kiabálni kezdtek Vidával, fenyegették, aztán rendőrt és orvost hívtak. A pécsi honvédkórházban látták el a meglőtt férfi sebét. A 23 éves Tóth László azt mondja: ő és barátja, valamint fiaik akkor szedtek először a Vidáék előtt álló fáról. A megkérdezett falubeliek többsége Vidát sajnálja, merthogy baja lesz az ügyből. Akik így beszélnek, megemlítik, hogy Tóth és társa május elején szabadultak a börtönből, ahol lopásokért voltak bezárva.

Tóth László - aki azt mondja, jó útra akar térni - rokkant: a mellkasának bordái befelé nőttek, emiatt mozgása, légzése nehéz, csak ülő munkát tudna vállalni, végzettség híján azonban ilyet nem talál. Tóth László három gyereket nevel élettársával, aki főállású anya. A család havonta 110 ezer forintból él.

Vida Dezső cáfolja, hogy a romaellenességből húzta meg a ravaszt: Nem bírom a tolvajokat. Mindig csak kiröhögtek. Most nem röhögnek, és békén hagyják a fámat.

Jogászok szerint mivel a fa közterületen áll, bárkinek ugyanannyi joga van szedni róla, mint Vidáéknak.

Vidát várhatóan súlyos testi sértés kísérletével gyanúsíthatják meg.

Vida Dezső: Ez a gyümölcs az enyém!
Vida Dezső: Ez a gyümölcs az enyém!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.