galéria megtekintése

Elárulta a hosszú élet titkát a 127 éves nő

1 komment

Puskás Anikó

A mexikói Leandra Becerra Lumbreras huszonhét éves volt az első világháború kitörésekor, hetvenöt, amikor John Kennedyt lelőtték és száz a berlini fal leomlásakor. A nő szerint a hosszú élet titka a csokoládé. És az, hogy sohasem házasodott meg.

Bár az eredmény nem hivatalos, Leandra minden bizonnyal nemcsak a legidősebb nő, hanem a legidősebb ember, aki valaha élt, ugyanis augusztus 31-én ünnepelte 127. születésnapját. Az egykori varrónő a közép-mexikói Zapopan városában él, összesen öt gyermeke, hetvenöt déd- és ötvenöt ükunokája született.

Leandra az egyik ükunokájával. Fotó: Ulises Ruiz Basurto / EPA

A magas életkor titka a helyes étkezés, a csokoládé, az elegendő alvás és az aktív életmód, Leandra két évvel ezelőttig még rendszeresen varrt és szőtt. A családja úgy véli, a nő ennek az életmódnak köszönheti hosszú életét és annak, hogy sohasem házasodott meg – írja a The Telegraph.

 

Az asszony 43 éves unokája, Miriam Alvear a mexikói El Horizonte című lapnak elmondja, nagyanyja szellemileg még mindig friss. Leandra tevékenyen is részt vett az 1910 és 1917 között zajlott mexikói forradalomban, vezetője volt az Adelitas nevű csoportnak, így sokat szórakoztatja a családját a régi idők történeteivel.

Talán meglepő, de az asszony fogai is jók még, nincs cukorbetegsége vagy magas vérnyomása, így annyi csokoládét és édességet ehet, amennyit csak kíván.

Nehéz bizonyítani

Leandra azonban valószínűleg sosem lehet hivatalosan is a világ legidősebb embere, anyakönyvi kivonata – ami bizonyíthatná életkorát – ugyanis már korábban elveszett.

Ha a mexikói nő valóban 1887. augusztus 31-én született, akkor idősebb annál a 126 éves brazíliai férfinál, aki az eddigi – szintén nem hivatalos – rekordot tartotta. Jose Aguinelo dos Santos az egész életét dokumentumok nélkül élte végig. Soha nem nősült meg, nem születtek gyermekei, jelenleg egy idősek otthonában él. Még ma is bot nélkül jár, és annak ellenére, hogy az elmúlt ötven évben napi egy doboz cigarettát szívott el, soha nem volt semmilyen komolyabb betegsége. Dos Santos úr nemrégiben kiállított anyakönyvi kivonata szerint 1888. július 7-én született, ám valódi életkorát szénizotópos kormeghatározással akarja kideríteni a gondját viselő idősotthon.

A formális rekorder jelenleg a Leandránál 11 évvel fiatalabb, 116 éves japán Misao Okawa, őt követi két amerikai hölgy, a pár hónappal fiatalabb, de szintén 116 éves Gertrude Weaver és az egy évvel fiatalabb Jeralean Talley. A Guinness-rekord szerint az 1997-ben elhunyt Jeanne Calment volt minden idők legidősebb embere, a francia hölgy 122 évet és 164 napot élt.

Úgy tűnik, a két X-kromoszóma igazán jó garancia a hosszú életre: ha csak a hivatalos eredményeket nézzük, a ma is élő tíz legidősebb ember mindegyike nő. A lista végén Blanche Cobb áll, az amerikai nő 113 éves, ám néhány napon belül betölti a 114-et. A legidősebb ma is élő férfimatuzsálem jóformán „fiatalember" hölgyekhez képest, a japán Sakari Momo 111. gyertyát fújhatott el születésnapi tortáján idén februárban.

A valaha élt legidősebb urak tízes listáján öt amerikai, három japán, egy spanyol és egy Puerto Ricó-i férfi szerepel, közülük is a legidősebb japán Jiroemon Kimura tavaly júniusban hunyt el 116 éves korában.

Mindenki másra esküszik

Okawa asszony a 116. születésnapján
Okawa asszony a 116. születésnapján
KYODO / Reuters

Míg Leandra titka az édesség és a csokoládé, addig Okawa asszonyé a sushi és sok alvás, saját bevallása szerint élete legnagyobb részében legalább napi 8 órát aludt. Az idős japán nő egyébként fiatalon, mindössze 33 évesen megözvegyült. Két, még élő gyermeke, egy fiú és egy lány viszont örökölték édesanyjuk génjeit, ugyanis 94, illetve 92 évesek.

A hosszú élet szentgrálja mindenkinél más és más, ez a nagyszerű infografika összegyűjtötte azokat a körülményeket, amik hozzájárulhatnak a matuzsálemi kor eléréséhez: ilyen a vegán táplálkozás, a vallásosság, stresszmentes életvitel, az alacsonyabb testsúly, a gazdag szociális élet és a mindennapi testmozgás. Néhány meglepő tényező is felkerült a listára, úgymint a fiatal szülők és ha az illető az őszi hónapok alatt születik. Ez utóbbit érdemes lenne azonban módosítani a tavaszi-nyári hónapokra, a világ tíz legidősebb embere közül nyolc ugyanis március és augusztus közötti hónapban látta meg a napvilágot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.