11 évet kapott a tanárát megkéselő rasszista diák

A 14 éves fiú egy otthonról hozott késsel, diáktársai előtt támadt rá tanárára az iskolában. Az 50 éves férfit többször hasba szúrta, majd elmenekült.

A június 11-i eset kapcsán hétfőn hozott döntést a bradfordi bíróság. A ítéletet kihirdető Jonathan Durham Hall bíró „veszélyes fiatal bűnözőnek” titulálta a támadót, akit összesen 11 évre ítélt, amiből öt év felfüggesztett büntetés. Vagyis akár három év múlva ismét szabad lehet. A fiú végig tagadta a vádakat – tudósított a Telegraph.

„Amit tett, az megdöbbentő. Szándékosan és könyörtelenül leszúrta az áldozatot” – indokolta döntését a bíró.

A fiú az egyik óra előtt támadt az iskolában mindössze hét hete dolgozó Vincent Uzomahra. A diáknak korábban nem voltak összetűzései a tanári kar tagjaival. Valószínűleg egy mobiltelefon miatt alakult ki köztük nézeteltérés, ami idáig fajult. A fiú nem kedvelte a tanárt, akiről korábban többször elmondta, hogy szerinte nem tud tanítani, és „niggernek” nevezte, ezt kiabálta a támadás idején is. A bíróság úgy ítélte meg, hogy tettét – legalábbis részben – rasszista indíttatásból követte el.

A támadó elmenekült a helyszínről, a rendőröknek hatórányi keresés után sikerült megtalálniuk Bradford belvárosában. A tizenéves a Facebookon is megosztotta tettét, posztját 69-en lájkolták. A diák, aki az eset elkövetésekor is éppen óvadékkal volt szabadlábon, korábban több társával is megvitatta, hogyan fogja megszurkálni a tanárt.

Vincent Uzomah túlélte a támadást, és családjával végigülte a tárgyalást. Azt nyilatkozta, hogy megbocsátott a támadójának, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy jogi következményei lettek a tettének. „A törvény fellépése üzenetértékű a többi, hasonlóan gondolkodó fiatal számára is, hogy az erőszak sohasem elfogadható” – mondta Uzomah.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.