Százkét évesen szerezte meg doktoriját a nácik elől menekülő asszony

Ingeborg Syllm-Rapoport zsidó származása miatt nem tehette le szóbeli vizsgáját 1938-ban Hamburgban. A százkét éves asszonynak hetvenhét évvel ezelőtt benyújtott doktori dolgozatát most sikerült megvédenie.

Rapoport Berlinben született, és az orvosin tanult Németországban, de a nácik nem engedték őt záróvizsgázni - írja az Independent.

A 102 éves újszülött-szakértő talán a legidősebb ember a világon, aki a doktori fokozatot elnyeri, 77 évvel a dolgozata befejezése után szerezte meg címét. A dolgozat az akkoriban legjobban elterjedt gyermekhalálozási betegségről, a torokgyíkról szólt. „Én nem láttam előre, mit jelenthet, ha nem szerzem meg címemet" - mondta Rapoport, akinek származása miatt el kellett menekülnie a náci Németországból.

A háború után Rapoport visszaköltözött hazájába, és a neonatológia (újszülött-gyógyászat) elismert szakértőjévé vált. Az utolsó nagy egyetemi megméretésre ismerősei és a világháló készítette fel, és végül sikerült is letennie a záróvizsgát.

„Ezzel a megkésett diplomával nem tudjuk pótolni azt az igazságtalanságot, amely már megtörtént, de hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy túljussunk a német történelem egyik legsötétebb korszakán, mely az egyetemeket is érintette" - mondta Dr. Uwe Koch Gromus, a hamburgi egyetem tanára.

Rapoport június másodikán, egy hivatalos ünnepség keretében veheti át doktori címét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.