Most & Itt

Ügyészség: Rogán Antal nem Antilop

Fellélegezhet Rogán Antal, amiért az ügyészség úgy döntött, hogy nem nyomoz ellene. Nem csoda, ha a volt belvárosi polgármester, ma miniszter, megkönnyebbült. Köztudott ugyanis, hogy a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség a bűn üldözésében nem ismer tréfát, ahol gazemberséget sejt, ott kíméletlenül lecsap. Nem vezetik pártérdekek, nem felsőbb utasításra cselekszik, mindegy neki, ki ő, és merre van hazája.

Rogán Antal ellen az lett volna a vád, hogy pénzt kapott Portik Tamástól és Vizoviczky László egyik közeli munkatársától. Előbbitől tízmilliót nejlonszatyorban, utóbbitól évi rendszerességgel 4 millió forintot, ki tudja milyen csomagolásban. Cserébe az említett urak kisebb szívességet kértek és kaptak volna. Hogy milyen szívességekről és baráti segítségekről lett volna szó, azt most már fölösleges taglalni. A pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség ugyanis úgy határozott, hogy miután sem Portik, sem Vizoviczky közeli munkatársa nem tisztességes emberek, hanem bűnözők, a vallomásuk sem tekinthető hitelesnek.

Ráadásul, így a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség, Portik vallomása meglehetősen hiányos. Nem tudta ugyanis pontosan megmondani, hogy milyen címletekben vitte a pénzt Rogánnak, márpedig bárki beláthatja, egy ilyen alapvető tény ismerete nélkül nem indítható nyomozás. Mindemellett, Portik a pénz átadásának helyszínéül szolgáló Fidesz irodát sem volt képes hitelt érdemlően leírni. Vagyis, hogy hány szék, és számítógép volt a szobában, fikuszt, vagy datolyapálmát látott-e a sarokban, s a komputereken a Windows mely változata volt telepítve.

Ez pedig a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség szerint, felveti a gyanúját, hogy Portik esetleg nem mond igazat. Ha igazat mondott volna, vagyis, tényleg adott tízmilliót Rogánnak, akkor bizonyára részletesen le tudta volna írni az irodát.

Annak idején, amikor Hagyó Miklós ellen az volt a vád, hogy Nokiás dobozban kapott pénzt, az ügyészség gond nélkül elindította a nyomozást. Jó oka volt erre, hiszen a feljelentésben le volt írva a Nokiás doboz megjelenése, színe, méretei, talán még a dobozon szereplő gyári sorszámot is feltüntették. Ilyen módon a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség maga elé tudta képzelni, hogy miként is történhetett a megvesztegetés. Lelki szemei előtt felsejlett Hagyó főpolgármester-helyettes jellegzetes sziluettje, amint épp átveszi a pénzt. Címletek és a helyszín leírása akkor nem volt szempont, az ilyen egy Nokiás doboz esetében kevésbé lényeges, mint egy nejlonszatyornál, amiben állítólag Rogánnak vitte Portik a tízmillió forintot.

Később ugyan kiderült, hogy a szóban forgó Nokiás doboz nem létezett, de egy Nokiás doboz esetében nem az a lényeges, hogy létezzen, hanem az, hogy a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség el tudja képzelni, hogy milyen lett volna, ha létezik.

Rogán most fellégezhet, pedig, a Magyar Nagydíj futamán is nagyon feszültnek tűnt. Mert az csak a látszat, hogy gondtalanul nevetgélt más hírességek társaságában, a valóságban azonban lehetetlen volt nem észrevenni, hogy a cinikusnak is mondható mosoly mögött valójában nagy érzelmi dúlások zajlanak. Joggal félt ugyanis a pártoktól, de különösen a Fidesztől független ügyészség szigorától. Attól, hogy esetleg a törvény erejével lecsapnak rá. Talán még az is átfutott az agyában, hogy vezetőszáron viszik el a VIP páholyból, és akár előzetesbe is kerülhet, míg megnyugtatóan ki nem derül, hogy volt-e nejlon zacskó, benne a tízmillió forinttal, vagy sem.

Mi amúgy végig drukkoltunk Rogánnak, ezért is tartjuk sajnálatosnak, hogy az ügyészség nem nyomoz az ügyben. Így ugyanis, bármennyire is szeretnénk feltételezni, hogy Rogán Antal ártatlan, és az átlátható jövedelméhez képest fényűző költései, valamint luxusra hajazó életvitele csupán egy nagy összetartó család segítségének köszönhető, ezt most nem tudjuk bizonyítottnak látni.

Talán soha nem tudjuk meg minden kétséget kizáróan, hogy a miniszter kapott-e bűnöző köröktől tízmillió forintot nejlonszatyorban, valamint évi rendszerességgel 4 milliót, ki tudja milyen címletekben és csomagolásban.

 

Most & Itt
2016.07.28 12:42

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.