Most & Itt

Tóni és a nokiás szatyor

Portik Tamás bűnöző. Jogerős ítélet szól erről, felbujtóként elkövetett emberölés miatt ítélte el őt a bíróság.

Az a kérdés, hogy, pusztán ebből a tényből kiindulva, megkérdőjelezhető-e Portik Tamás szavahihetősége. Portik ugyanis azt állítja, hogy egy nejlon szatyorban tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Rogán Antalnak egy belvárosi Fidesz-irodában.

Bizonyítani persze nem tudja, az ilyen jellegű ügyleteket ugyanis nem az jellemzi, hogy a NAV által is elfogadott áfás számlát adnak a pénz átvételekor. Igaz, az ellenkezőjét sem lesz könnyű igazolni, jelesül Rogán védekezését, miszerint ő nem ismeri Portikot, soha nem találkozott vele, nem vett át tőle semmilyen pénzt.

Nem tudjuk, hogy vannak-e olyan technikák, amelyekkel be lehet bizonyítani azt, ha valaki soha nem találkozott egy illetővel, nem is ismeri, ily módon nem is vehetett át tőle pénzt. Amit biztosan tudunk, az annyi, hogy Portik Tamást nem krónikus hazudozásért, besurranásos lopásért, lánykereskedésért, hűtlen kezelésért, sikkasztásért, hazaárulásért ítélték el. Vagyis, a gyilkosságra való felbujtásért elmarasztalt Portik más ügyekben akár szavahihető is lehetne. Nem mondhatjuk persze, hogy az, mert ha valaki, teszem azt, pedofil, abból még nem következik, hogy mindig igazat mond, nem surran be idegen lakásokba lopás céljából és nem nyúl le pénzt a közösből.

De azért mégsem ugyanaz, mintha hamis tanúskodásért ítélték volna el.

Egy állítás (Portik Tamás) és egy tagadás (Rogán Antal) áll szemben egymással. Zárójel: a sajtóban hajlamosak összekeverni a tagadást a cáfolattal, miközben mindenki tudja, aki csak egy kicsit is odafigyel, hogy a kettő nem ugyanaz. Ha valaki tagad valamit, az azt jelenti, hogy szerinte a vele kapcsolatos állítás nem igaz. Ha cáfolja az illető, azon viszont azt kell értenünk, hogy bizonyítékokkal alátámasztva, minden kétséget kizárólag igazolja, hogy a vele kapcsolatos állítás nem felel meg a valóságnak. Zárójel zárva.

Rogán Antalt a bíróság megpróbálta szembesíteni Portik Tamással, ám a miniszter – merthogy Rogán, Portikkal ellentétben, nem börtönben ülő bűnöző, hanem Orbán Viktor kormányának a tagja – nem élt a lehetőséggel. Fontos és halaszthatatlan külföldi elfoglaltságára hivatkozva kimentette magát. Rogán hivatalának tájékoztatása szerint a meghallgatás időpontjában Rogán Németországban volt, a Bild című lapnak adott interjút.

Jobb lett volna, és talán egy kicsivel meggyőzőbb is, ha Rogán személyesen tagadja (cáfolja?) a Portik által elmondott történetet, és nem csupán egy közleményt küld maga helyett. Persze, személyes megjelenése sem tudta volna eloszlatni az összes vele kapcsolatos homályt. Például, hogy miből telik neki és családjának fényűző életre a Pasa Parkban, miből futja neki és feleségének drága ruhákra, a magyar átlagot sokszorosan meghaladó életvitelre, és hogy mindezeknek van-e bármi közük a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos, széles körben elterjedt szóbeszédekhez.

Persze, ettől még az is lehetséges, hogy Portik Tamás csupán kitalálta az egész történetet. Ha így van, lehetett volna élénkebb a fantáziája: nejlon szatyor helyett mondhatott volna nokiás dobozt is.

Amiről ugyan utólag kiderült, hogy nem igaz, viszont egyszer már fényesen bevált.

 

Most & Itt
2016.06.19 17:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.