Most & Itt

Spédert megölni nem kell félnetek

Minden feladatra van ember. Nem feltétlenül minőségi, de a célnak megfelelő, alkalmas személy jó pénzért mindig kerül.

Amikor a filozófusok voltak a célkeresztben, az akkor éppen Orbán-közeli Magyar Nemzet leplezte le cikksorozatban a haza ellen elkövetett fondorlataikat. Majd jöttek a norvég alap által támogatott civilek - sajtómunkások, rendőrök, ügyészek dolgoztak az ügyön.

Elmúlt ez is, a bocsánatkérés elmaradt.

A nevezetes G-nap után a miniszterelnök egykori barátjára adták ki a kilövési engedélyt, most pedig egy másik oligarchán, Spéder Zoltánon a sor.

Normális országban, nem tudnánk, kicsoda Spéder Zoltán. Korábban ő sem kereste a nyilvánosságot - nem az újságok hasábjain és a tévéképernyőkön örült a milliárdjainak.

Spéder Zoltán az FHB bank egyik tulajdonosa, és nem mellesleg, övé az egyik legismertebb magyar internetes portál, az Index is. Most, hogy kihúzta a gyufát, mindkét cégnél helyzet van: az FHB-nál házkutatás volt, az Indexnél a NAV nyomoz.

Sajtómunkásokat is találtak Spéder lejáratására. Merthogy ez a szakma sem kevésbé romlott, mint az összes többi: mindig találni olyat, aki megírja, amit kérnek tőle. Főleg, ha alapanyagot is adnak hozzá, hogy ki se kelljen mozdulni a szerkesztőségből. Amíg megrendelő van, szállító is akad. Csak a nevek, a helyszínek és az időpontok változnak, a történet ugyanaz.

Bizonyos körökben ezt nevezik oknyomozó újságírásnak.

A Spéder körüli mostani rémtörténetet ugyanazok írják, akik korábban Pukli Istvánt és Juhász Pétert is igyekeztek lejáratni. A Story két volt főszerkesztője. Akik amúgy egymást váltották a székben.

Ma már mindketten, érdemeik elismerése mellett, más fontos beosztásban...

Most – Orbán akaratától nyilván nem függetlenül - Spéderre szálltak rá. Pedig a miniszterelnök és a bankár nemrégiben még barátok voltak.

És van egy kellemetlen kötvény-ügy is. Állítólag az FHB százmilliós kötvényt bocsátott ki, mely papír végül az államnál landolt. Ezt az üzletet csinálnák vissza Orbánék, ám Spédernek egyelőre nem áll szándékában visszaadni a pénzt.

Kérdés, hogy a miniszterelnök hirtelen haragjáról van-e szó. Valószínűbb, hogy egy alaposan átgondolt koncepció áll a Spéder utáni hajtóvadászat mögött. Orbán vele üzent a túlságosan nagyra törő oligarcháknak: így jár mindenki, aki külön mer a közösből.

Mészáros, Garancsi, Vajna és a többiek bizonyára vették az üzenetet. Ma még üzlet- és tettestársak, de csak addig, ameddig Orbán akarja.

Látszólag jó hír ebben a szánalmas szomorújátékban, hogy Lázár János a nyilvánosság előtt közölte: nem tagadja meg a barátját. Ha a jóban együtt volt Spéderrel, most a rosszban is vele marad.

Holnap, ha kell, talán Lázár mellett is kiáll valaki.

Most & Itt
2016.06.11 11:15

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.