Most & Itt

Összmagyar Európa-nap október első vasárnapján

Ha én demokratikus ellenzéki párt lennék, DK, MSZP, Együtt, PM, vagy civil szerveződés, úgymint Tanítanék mozgalom, vagy, teszem azt, Sándor Mária és társai, már holnap hozzákezdenék az október 2-i Összmagyar Európa-nap szervezéséhez.

De jobb lenne, ha már ma elkezdtem volna.

 

Hatalmas, az egész országra kiterjedő kulturális vígasságot szerveznék Budapesten és az ország minél több nagyvárosában. Reggel 6-tól este 7-ig – urnanyitástól urnazárásig.

Budapesten a Városligetben (talán marad még valami belőle őszre) vagy a Margitszigeten. De még inkább a Kossuth téren. Ott úgysincs fa, nem kell tartani attól, hogy megjelennek markológépeikkel a baánditák, hogy kivágják őket.

Nem politikai rendezvény lenne az Összmagyar Európa-nap, hanem egy sokszínű, szórakoztató kulturális kavalkád.

Koncertek, kiállítások.

Írók, költők, festők.

Mindenki.

Politikáról szó sem esne. Még az Európai Unióról sem. Szükségtelen: mindenki tudná, hogy miért van ott.

Pártok és civil szervezetek szerveznék és rendeznék az Összmagyar Európa-napot. Részt vehetne rajta mindenki. Mindenki, akinek úgy fontos az ország jövője, hogy Európában képzeli el Magyarországot.

A szervezők helyében én túllépnék az elmúlt évek civil görcsein és nem tiltanám ki a rendezvényről a pártokat és a politikusokat. Épp ellenkezőleg: szerintem kifejezetten kívánatos lenne a jelenlétük. Az lenne jó, ha minél több politikus szerepelne a színpadokon.

Szándékosan nem felszólalást írtam, hanem szereplést. Nem politikáról kellene ugyanis szónokolniuk, hanem szabadon választhatnának, hogy milyen irodalmi művet adnak elő. Rövid szövegeket Parti Nagy Lajos, Spiró György, Esterházy Péter és mások műveiből, tetszés szerint, kinek mihez van affinitása. Kortárs magyar költők verseit szavalhatnánk, esetleg a legjobb mai magyar közírók írásaiból adhatnának elő rövid részleteket.

Akinek van kedve, és hangja, énekelhetne. Lehet kézen állni, vagy bűvésztrükkökkel mulattatni a publikumot.

És persze számos profi zenész, előadó is fellépne ezekre a színpadokra, valamint színészek, és más komédiások.

Üzenet lenne a hatalom fura urainak az Összmagyar Európa-nap: hogy tehetnek bármit, a mi életünk nem tőlük függ. Nincs hatalmuk fölöttünk, mert csak akkor félelmetesek, ha vannak, akik félnek tőlük.

Az Összmagyar Európa-nap amúgy munkacím: ha valakinek még ennél is jobb ötlete van, nem bánom, legyen az.

Ha én demokratikus ellenzéki párt lennék, netán civil szervezet, már tegnap hozzá kezdtem volna a szervezéshez.

 

 

Most & Itt
2016.07.07 12:34

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.