Most & Itt

Orbán papa panaszkodik

Panaszkodik idősebb Orbán Győző, azt mondja, hogy neki csak hátránya származik abból, hogy ő a miniszterelnök apja. Hiába hogy legutóbb is másfél milliárd forint osztalékot vett ki a családi cégből, az élet számára sem fenékig tejföl. Sokan ugyanis nem tőle rendelnek zúzott követ az autópályákhoz, félnek vele üzletet kötni, mert attól tartanak, hogy az ő rokoni kapcsolatai révén túlzottan reflektorfénybe kerülnek.

Én ezt nem így gondolom. Józan paraszti ésszel ugyanis azt látnám logikusnak, hogy a miniszterelnök apjával sokan szívesen üzletelnek. Nem mernek neki nemet mondani, nincs ember, aki meglapogatná a vállát, hogy Győző bátyám, ez a maga által kínált zúzott kő, kavics, szikla, miegymás, drágább, mint az, amelyik ráadásul még minőségben is kedvezőbb.

Nem merik mondani, mert félnek Orbán Viktor bosszújától.

Ez az én véleményem, bár tudom, hogy az én véleményem ebben az ügyben nem számít. Nem vettem ki soha milliárdokat a cégemből, nem is tudom, hogy kell az ilyet csinálni, úgyhogy, jobb, ha ilyen ügyekben inkább hallgatok. És nemcsak nekem ajánlatos csöndben maradnom, de erősen javallt ez azon honfitársaimnak is, akik soha nem láttak még közelről közbeszerzést, és a tenderről azt hiszik, hogy csak elírás és valójában óceánt jelent.

Ettől persze még sajnálhatom a nagy emberek rokonait, ismerőseit, csókosait: mennyire nehéz lehet nekik.

Csetényi Csabának például, aki történetesen Rogán Antal szomszédja a Pasa Parkban. Hősünk rendre nagyon súlyos százmilliókat nyer el az állami pénzekből, de nyilván neki sem könnyű, ha nem ismerné Rogán Antalt, és nem lakna a Pasa Parkban, bizonyára még ennél is több pénze lenne.

És Polt Péternének is pokoli nehéz lehet, miután csak kára van abból, hogy ő a legfőbb ügyész felesége. Ha nem az lenne, és nem kellene tartania a reflektorfénytől, most nem igazgató lenne a Magyar Nemzeti Bankban, havi ötmillió forintos fizetésért, hanem ő maga lenne Matolcsy György, a jegybank elnöke.

És Andy Vajnának sem származik előnye abból, hogy ismeri Habony Árpádot, aki nemcsak Ibizában tudja mozgatni az orrát, de a miniszterelnököz is bejáratos. Ráadásul évente kétszer Tarlós Istvánnal is szokott beszélgetni. (Tarlós István főpolgármester szíves közlése.)

Nyilván Tiborcz István cégei sem azért köthetnek milliárdos üzleteket, mert ő Orbán Viktor veje, neki ebből bizonyára csak hátrányai származnak. És a jelenleg előzetesben ülő Tarsoly Csabának is inkább kellemetlen, mint jó, hogy a sajtóhírek szerint titkárának barátja a legfőbb ügyész lánya.

Sorolhatnám ezeket a dolgokat, de már ennyiből s kitetszik: ma Magyarországon senkinek semmi haszna nem származik abból, hogy ismeri Orbánt, Rogánt, Lázárt és a többieket. Sőt, púp a hátukra az ilyen kapcsolat, mert, mint Orbán papa példáján is látjuk, megnehezül számukra az érvényesülés.

Most & Itt
2016.06.04 11:00

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.