Most & Itt

Matolcsy és a négyek bandája

„Négy oka volt annak, hogy a gazdaság az elmúlt évben másfél százalékkal visszaesett: a mezőgazdaságot sújtó aszály, a bankrendszer hitelforrás-kivonása...

„Négy oka volt annak, hogy a gazdaság az elmúlt évben másfél százalékkal visszaesett: a mezőgazdaságot sújtó aszály, a bankrendszer hitelforrás-kivonása, a belső fogyasztás csökkenése és 500 milliárd forintnyi tervezett uniós forrás befektetésének elmaradása.” Ezt mondta Matolcsy György, aki jelenleg miniszter, és aki nemsokára, isten kegyelméből, a Magyar Nemzeti Bank elnöke lesz. Csak akkor következik be a várt növekedési fordulat, tette hozzá Orbán Viktor jobbkeze, ha ez a négy tényező megfordul.


Matolcsy mesterben sok más mellett az a jó, hogy - más tudós elmékkel ellentétben -, nem bújik el egy hűvös elefántcsonttoronyba, hanem gyakorta megnyilvánul a köz előtt: amikor nem sajtótájékoztatón teszi közkinccsé az okosságot, akkor a Heti Válaszban osztja az észt. Heti rendszerességgel írja jegyzeteit, állítólag havi százezer forintos honoráriumért. Nem mintha rá lenne szorulva erre a csekély összegre, inkább csak azért, hogy neve legyen a gyereknek.

Most már konkrétan tudjuk, amit eddig is sejtettünk: hogy négy tényező miatt nem hasítja a vizet a fürge kis gyorsnaszád, a négyek bandája miatt nem tud beteljesülni az egyébként csodálatos tündérmese.

Az aszályról nincs mit mondani, tudja mindenki: Gyurcsány a hibás. A bankrendszer valószínűleg Bajnai sara, az uniós befektetések elmaradása pedig feltehetőleg a szociknak köszönhető.

Maradna a belső fogyasztás csökkenése, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni. A belső fogyasztást, illetve annak csökkenését nem nagyon tudjuk másokra kenni, mert nem más, hanem mi magunk, magyarok vagyunk azok, akik nem fogyasztunk eleget. Abba most nem mennék bele, hogy szándékos szabotázs áll-e e szégyenletes nem-fogyasztás hátterében, s hogy vajon direkt kitolásból nem fogyasztunk eleget, mert így próbálunk keresztbe feküdni a fülkeforradalom unortodox vívmányainak. Nyilván vannak köztünk ilyenek is, akik, bár megtehetnék, inkább nem vesznek semmit.

Én magam is meginogtam nemrég, szemeztem egy luxusautóval, meg egy hatalmas nagy villát is kinéztem magamnak, de helyette sajtot vettem, felvágottat, és nyolc zsemlét hozzá. Nem tagadom, volt egy kis lelkifurdalásom emiatt, hogy én akkor most csak annyit érek, amennyim van. Meg is fogadtam magamban, hogy legközelebb többet fogok fogyasztani. Nem is magam miatt, hanem, hogy ne lógjak ki a nemzeti együttműködés rendszeréből. Mert nyilvánvaló, csak közösen léphetünk ötről a hatra, mindenkinek a maga frontján kell helytállni, legyen az illető a munka világába visszavezetett közmunkás, vagy teszem azt, a korábbinál kevesebb pénzért pedálozó pedagógus.

Szálljon mindenki magába, biztosan van még egy kis tartalék, tessék többet fogyasztani! Különben nem indul be a gazdaság, nem nő a GDP, és akkor mindenki megnézheti magát. Mert már tényleg csak ez hiányzik a boldogsághoz, minden más megvan. A rendszer kész, a jogállam, és az alkotmányos keretek lebontva, kiterítve ott fekszenek, mint a lelőtt nyulak a vadászat után. Csupán a fogyasztással kellene valamit kezdeni, hogy a lakosság többet költsön, mint eddig.

Szerintem alapvetően kommunikáció kérdése az egész, magyarán: a mostaninál jobb propagandára lenne szükség. Mert jók ezek az óriásplakátok, miszerint Gyurcsány és Bajnai együtt tették tönkre az országot. Szépek a szemnek, és tartalmilag is nagyon szignifikánsak, de mindez önmagában kevés. Több kell ennél, hogy beinduljon a fogyasztás. Például az, hogy ismert, a fülkeforadalomhoz hű és minden tekintetben hiteles hírességek hirdessék: fogyassz ma többet, mint tegnap! Ez lehetne a jelszó, többféleképpen variálva. Például: vettél ma már új lakást? Nem felejtetted el befizetni a luxus utazásod előlegét? Lecserélted már az autódat egy vadonatúj terepjáróra, vagy még mindig azzal az ótvar tizenkét évessel jársz?

A plakát bal sarkába pedig, mintegy rásegítésként, egy szemrevaló Matolcsy-fotót tudnék odaképzelni. Nem is az esztétikai élmény miatt elsősorban, bár nyilván ilyen esetekben az is számít. Hanem, mert mint már volt róla szó, ha isten is úgy akarja, nemsokára ő lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Gondoljátok meg, proletárok! Fogyasszatok többet, mint ma, a nem-fogyasztást pedig hagyjátok meg a hanyatló nyugat ópiumának!

Most & Itt
2013.02.11 08:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.