Most & Itt

Gyámság alá helyezte Orbánt az MTI

Eltelt néhány nap, de a Magyar Távirati Iroda még nem jelentette be, hogy gyámság alá helyezte volna Orbán Viktort. Pedig ez történt: a nemzeti hírügynökség - amely, különösen az utóbbi években sokat ad a pártatlansággal elegy igényes szakmaiságra -, a napokban eltüntette Orbán egyik, nyilvános helyen elmondott gondolatát.

Mondhatnánk, hogy az MTI cenzúrázta Orbánt, de ez durva lenne és igazságtalan. Maradjunk a gyámságnál, annak legalább családias a hangulata.

A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén beszélt. Ott jelentette be a magyar embereknek, hogy „a nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely más célok mellett az agyelszívást is szolgálja."

Most ne szőrözzünk azon, hogy miként került a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésére egy olyan politikus, akinek tudományos munkássága kimerült abban, hogy létrehozott egy rendszert, amely átmenet a demokrácia és a diktatúra között. És abba se menjünk bele, hogy a sokat megélt akadémia mai közönsége – tiszteletben álló tudósemberek – soraiban egy sem akadt, aki felállt volna, és azt mondja: ezzel a szöveggel a sarki kocsma hallgatóságát kéretik szórakoztatni.

A tudós emberek csendben végighallgatták a miniszterelnök beszédét, és miközben a végén megtapsolták, próbálták magukba fojtani a röhögésüket.

Senki sem szólt semmit, egyikük sem küldte el Orbánt melegebb éghajlatra.

Azt is csak mellékesen említenénk, hogy ezt az akadémiát Széchenyi István alapította. Nem közpénzből, hanem birtokainak egyévi jövedelmét felajánlva. Olyan elnökei voltak az intézménynek -, tényleg csak néhányan, a teljesség igénye nélkül -, mint Eötvös József, Trefort Ágoston, Szentágothai János, Berend T. Iván, Kosáry Domokos, Glatz Ferenc.

Mi kérünk elnézést.

Szerencsére a MTI résen volt. Ilyen az, ahol nem csupán az igényes szakmaiságra van hajlandóság, de minden apróságra is odafigyelnek. Ezért a fent idézett, nem csupán vállalhatatlan, ám bizonyos elmebéli elváltozásokra utaló mondatot kihagyták a tudósításukból. Helyette a következőket tették közkinccsé:

„A mai világban késhegyre menő küzdelem zajlik a tudós emberfőkért és már nemcsak nyugaton, de keleten is olyan kutatási feltételeket teremtettek, amelyek mágnesként vonzzák a tehetséges kutatókat."

A távirati irodánál rájöttek arra, amire már egyre többen az országban: Orbán Viktort meg kell védeni Orbán Viktortól.

Merthogy a miniszterelnök, tisztesség ne essék, már nem mindig ura a gondolatainak. Időnként olyat mond, amit nem kellene. Ami miatt szégyenkeznünk kell ország-világ előtt.

Amikor a Magyar Távirati Iroda elhallgatta Orbán háttérhatalmakról szóló bölcsességeit, valójában Pataky Attilával helyezte egy polcra a miniszterelnököt. Egy öregedő rockernek még elnézzük, hogy elvitték az ufók, majd visszahozták, ám egy miniszterelnöktől ennél valamivel többet várunk.

Nem ez az első eset, hogy az MTI megvédi Orbánt, és úgy kezeli, mint a hülyegyereket, aki nem tudja, hogy mit beszél.

Épp egy évvel ezelőtt már volt ilyen. Akkor Orbán épp kedvenc témájáról, a gazdasági bevándorlókról beszélt. Akiket rendre összekevert a terroristákkal és menekültekkel. Azt mondta akkor a miniszterelnök Debrecenben, hogy a városban lévő menekülttáborra nemhogy költeni nem kell, de be kell zárni. És, tette hozzá, „azt akarjuk, hogy ne jöjjenek többen, és akik itt vannak, menjenek haza."

Ezt az MTI, „kifelejtette" tavalyi tudósításából. Nyilván nem akarták, hogy mások is azt gondolják, amit ők: hogy Orbán nem tudja, mit beszél. Szerencse, hogy itt vannak ezek az éber sajtómunkások. A nap 24 órájában résen vannak, és ha rajtuk áll, nem idéznek olyan mondatokat a miniszterelnöktől, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a normális emberek világával.

Most & Itt
2016.05.06 08:48

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.