Most & Itt

Éljen április elseje! - avagy, mi lett a disznóval?

Április elseje a bolondok, a bolondozások napja. Ilyenkor szokás viccesnek lenni, akkor is, ha nincs rá okunk.

Engedek a szelíd erőszaknak.

Ismerősöm ismerőse a tél hideg, barátságtalan hónapjait rendre egy távoli, napos tengerparton tölti. Ő mesélte, hogy bár ilyenkor igyekszik kiszakadni a magyar valóságból, azért az internetre még ott, a messzi távolban is mindennap ránézett. Arra volt kíváncsi, hogy – vigyázat, felnőtt tartalom! - megdöglött-e már a disznó.

Engem már közel negyven éve érdekel, hogy mi lett a disznóval. Akkoriban láttam ugyanis azt a filmet, amelyet azóta is szeretnék megnézni újból. A címét sajnos elfelejtettem, azt sem tudom, hogy ki rendezte, a főszereplők nevére sem emlékszem.

Belátom, így elég nehéz megtalálni.

Elmesélem a történetet, hátha tud valaki segíteni.

Egy nápolyi ház erkélyén disznót tart egy család. Egy férfi épp akkor megy el az erkély alatt, amikor az leszakad.

A disznó leesik, a férfit meghal.

Vágás, másik helyszín. Egy távoli, talán skóciai iskolában az igazgató, nem kockás inges, hívatja az egyik gyereket. Kisfiam, mondja neki, szomorú hírem van: apád meghalt. Ráesett egy disznó.

A fiú felemeli a fejét és visszakérdez: - És mi lett a disznóval?

Ez az epizód aztán rányomja a bélyegét hősünk egész életére. Bárhová is veti a sors, az apagyilkos disznó témája előkerül. Álláskeresésnél, amikor a személyzetis, akit ma háeresnek hívnak, a családjáról kérdezi, azt válaszolja: apám korán meghalt, a fejére esett egy disznó.

Persze, hogy komolytalanságba torkollik a beszélgetés.

Vagy, a személyes kapcsolatok. Amikor egy lánnyal már túl vannak az ismerkedés kezdeti szakaszán, és egymás mélyebb megismerése – értsd: család, felmenők, stb. – kerül szóba. Mesélj valamit a szüleidről, néz mélyen a szemébe a lány. Amikor a kiválasztott hölgy megtudja, hogy hősünk apja egy rázuhant disznó révén lelte a halálát, nem tudja visszatartani a röhögését, és már lőttek is a gyümölcsözőn induló kapcsolatnak.

Mígnem jön egy lány, akinek a fiú szintén félve, szorongva meséli el a történetet. Ám ez a lány más, mint a többi, a szomorú történet hallatán csak annyit kérdez: - És mi történt a disznóval?

Innen már nincs menekvés, a sors egymásnak rendelte őket.

Ha valaki tudná, hogy mi a címe a fenti filmnek, szívesen megnézném. Talán valamelyik mozi is bemutathatná – erre a mostani szomorú, vicctelen Magyarországra ráférne egy kis nevetés.

 

Most & Itt
2016.04.01 10:36

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.