Most & Itt

Bevetették a lopásgátlót Orbánék ellen

Amint arról az MTI nem számolt be, az Európai Bizottság felfüggesztette egyes magyarországi támogatások kifizetését. Nem nagy összegről van szó, még a 40 milliárdot sem éri el, Mészáros Lőrinc valószínűleg rá sem mozdulna ekkora pénzre, és talán még Andy Vajna is elszámolna magában tízig, mielőtt lehajolna érte.

Sajtóhírek szerint az Öveges programmal kapcsolatos visszaélések miatt állították le a kifizetéseket. Vagyis, nem azért, mert Magyarország annyira jól teljesítene, hogy már nincs szüksége arra, hogy támogassák. Ilyenről szó sincs, a magyar gazdaságnak minden uniós támogatás úgy kell, mint egy falat kenyér. Ha ez a pénz nem lenne, hiányozna az oktatásból, az egészségügyből, a munkahelyek támogatásából, vagyis, még ott sem lennénk, ahol most sem vagyunk.

Nem a projekttel van baj, hanem annak az átláthatóságával. (Mostanában így mondják nálunk, ha valamiért nagyságrendekkel többet fizetnek, mint amennyit kellett volna.) Nem ez az első eset, és nem is ez a legnagyobb tétel, de valamiért most lett elege az uniónak abból, hogy a pénze nem odakerül, ahová szánták.

2010 óta folyamatos csúszunk lefelé a korrupciós listán, egyre rosszabb a hírünk a világban, a lopás, más megfogalmazásban: a közpénz magánpénzzé alakulása üzemszerűvé vált.

Ez a kormányprogram: ami mozdítható, azt ellopják, ami meg nem, azt átnevezik.

A világ más országaiban is van persze lopás, ám a demokráciákat az különbözeti meg a mienkéhez hasonló banánköztársaságoktól, hogy nálunk olyanok is a VIP-páholyokban domboríthatnak, akiket valódi demokráciákban legföljebb bűnügyi rovatokban láthatnánk.

Egy magas beosztású illetékes szerint a kormány visszafizetteti a csalásokban érintett (többségében kormány-közeli) önkormányzatokkal a pénzt, így a több tízmilliárd helyett mindössze néhány százmilliós lesz a kár.

Tételezzük föl, hogy a nyilatkozó ezúttal nem hazudott, ám ezzel még nincs minden elintézve: ha valóban visszafizettetik a vétkesekkel az ellopott pénzt, az olyan lesz, mint amikor az áruházi tolvaj megtéríti ugyan a kárt, de egyéb retorzió nem éri. Nem indul eljárás ellene, ennek üzenete pedig egyértelmű: nincs nagy baj öcsi, most nem sikerült, lebuktál, ezért úgy kell tennünk, mintha mérgesek lennénk. Legközelebb tessék ügyesebbnek lenni!

Lopni és lopni, hagyni. Valamikor még az úttörőben az őrsöt vezető tanár pajtástól hallhattuk a mondókát: csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja.

Akkor azt hittük, hogy ez nettó baromság. Amúgy tényleg az, de lehet vele kaszálni rendesen.

Most & Itt
2016.03.28 22:00

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.