Most & Itt

A sánta kutya esete a hazug emberrel

Azzal kezdeném, hogy semmilyen állatot nem szabad bántani. Az állat védtelen, ugyanolyan kiszolgáltatott, mint egy gyerek, vagy mint egy magatehetetlen öregember.

Aki rosszul bánik egy állattal, kínozza, megveri, vagy „csak” nem ad neki enni, inni, mozgásában a szükségesnél jobban korlátozza, az gazember, és a legsúlyosabb büntetést érdemli. Dögöljön meg ott, ahol van, száradjon le a keze!

Ez az alapvetés, innen indulunk.

Hazudni sem szabad. Akkor sem, ha az ember mozdonyvezető, postás, pap, villanyszerelő, vagy, teszem azt, miniszterelnök.

Néhány napja jelent Orbán Viktor Facebook oldalán egy szomorú történet, melyet azután a sajtó felkapott. Bántották Orbánék kutyáját, a hatéves Nárciszt. Ismeretlenek félig agyonverték szegény állatot, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

A szöveghez kép is van: ezen Nárcisz jól van, a miniszterelnök simogatja.

A történet nagyon sok sebből vérzik. Sem a Facebook-bejegyzésből, sem az első cikkekből nem derült ki, hogy mikor történt az eset. Azt sugallták, mintha mostanában bántották volna a kutyát, de legalábbis, nem nagyon sokkal ezelőtt.

Ha valaki kutyás, azt időnként együtt látni a kutyájával. Orbánék Nárciszát korábban nem láttuk sehol, nem is hallottunk róla. Számtalan magánéleti fotót posztoltak Orbán  Facebook oldalára, és a sajtóban is megjelent néhány olyan kép, amelyeken a szeretteivel múlatja az időt. Főz a családnak, fát díszít, húsvétra készülődik. Pálinkát iszik a saját lábon álló vejével, egy videón pedig Nemcsák Károly (Vágási Feri nyomdász a Szomszédokból) és más Fidesz-közeli prominensek  társaságában nótázik. Elmentek a fehérvári huszárok. Erre-arra jártak, sok kislányt meghágtak – énekli a miniszterelnök és kompániája.

Olyan kép is van, ahol az Orbán-család meglátogatja a pápát – nem a mostanit, Ferencet, aki a menekültek befogadására buzdítja a híveit, hanem az előzőt.

Kutya sehol.

Aztán négy évvel ezelőtt feltűnt egy tacskóval. A Bors című lapban fotózták le az ebbel, amiről azt mondta, hogy nem az övé. Ő is szeretne állatot tartani, nyilatkozta akkor, 2012-ben, de nem teheti, mert az állat majdnem olyan, mint egy családtag: törődni kell vele, idő kell hozzá, utóbbiból pedig neki nagyon kevés van.

Szó sem esik arról, hogy Felcsúton, egy Nárcisz nevű kuvasz várja. Aki (ami?) most, 2016-ban valamiért előkerült. Hatéves, és a legújabb hírek szerint a miniszterelnök Gáspár nevű fiáé. Ő vitte 2010-ben állatorvoshoz négy hónapos korában. Kritikus állapotban volt Nárcisz, lába eltörve, a feje súlyosan sérült.

Lehet, hogy tényleg bántotta valaki az akkor négyhónapos kuvasz kölyköt, de az sem kizárt, hogy elütötte egy autó. Hat év és egy nagy állatvédő tüntetés kellett ahhoz, hogy kiderüljön: Nárcisz létezik.

Csak zárójelben: Orbán felcsúti dácsáját bizonyára jól őrzik, oda illetéktelen személynek bemenni, és egy kutyát félig agyonverni, gyakorlatilag lehetetlen.

Józan ésszel nem lehet másra gondolni, mint hogy Nárcisz kutya hirtelen felbukkanása valójában egy cukiság-kampány része. A miniszterelnök, vagy aki a sajtómegjelenéseit irányítja, azt akarja sugallni ezzel, hogy Orbánnak is van szíve. A menekülteket ugyan ki nem állhatja, de az állatokat szereti.

Ebben a zavaros történetben Nárcisz kutya sántít a legkevésbé. Ahogyan a dakoták mondják: a hazug miniszterelnököt hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

 

Most & Itt
2016.02.26 10:48

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.