A Le Monde méltatta a Katona József Színház Ivanov-előadását

A budapesti Katona József Színház virtuóz módon játszik minden hangfekvésben a legdramatikusabb jelenetekben a pszichológiai realizmustól, a komikusan abszurd mechanizmusig - írta hétvégi számában a Le Monde című francia napilap az Ivanov című előadás párizsi bemutatójáról.

Május 22. és 31. között kilenc alkalommal látható a budapesti Katona József Színház Ivanov című előadása Ascher Tamás rendezésében Franciaország egyik legnagyobb presztízsű kőszínházának, az Odéonnak az Atelier Berthier nevű kamaraszínházában magyar nyelven, francia feliratozással. A csütörtöki bemutató óta minden este óriási sikert arat a Katona társulata Párizsban.

A Le Monde szerint a Csehov-darabok, ha jól adják elő őket, mindig ugyanazt az érzést keltik a nézőben: az életünkről, annak kudarcairól, a füstbe ment tervekről szólnak. "És így történik ebben az Ivanovban is, amelyet a kelet-európai színház egyik nagy mestere, a magyar Ascher Tamás vitt színre" - véli Fabienne Darge.

A kritikus szerint a bűntudat és a melankólia leng Ivanov alakja körül, a hatvanas évek Közép-Európájának egy vidéki kisvárosába helyezett történetben semmi más nem történik, mint ami mindannyiunk életének középpontjában áll: a szerelem, a betegség, a rossz életérzés és néhány baráti pillanat egy pohár ital mellett, na meg a késsel vágható unalom. "Pedig Ascher Tamás előadása vicces, mégpedig nagyon vicces, és ez még iszonyatosabbá teszi a dolgokat" - hangsúlyozza a lap.

Ascher Tamás figyelme a "szarkasztikus éleslátás és az együttérzés egyedi keverékével" - fogalmaz a kritikus - elsősorban azokra a szereplőkre irányul, akik a középszerűség tehetetlenségben visszafordíthatatlanul elrontották vagy el fogják rontani az életüket.  

A magyar rendező úgy teszi a kudarc és az elsekélyesedés érzését még érzékenyebbé a kritikus szerint, hogy egy finoman szürreális világot hoz létre, amely egy pontosan megkoreografált burleszk könnyedségével sodorja magával a nézőt.  

A címszerepben Fekete Ernő, Anna Petrovnaként Tóth Ildikó és Szásaként Jordán Adél "szíven ütnek", de a mellékszereplők is kiválóak: erővel játszanak, együtt mozogva mini tablókat formálnak, amelyek Josef Koudelka fotóira emlékezetnek - mutat rá a lap.

"Van még egy vendég ebben az Ivanov előadásban. Ez pedig a csehovi színház főszereplője: az idő, amit ritkán érezni olyan tapinthatónak, mint Ascher Tamásnál" - zárta kritikáját a Le Monde.(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.